Lažni mesar na prevaru odvozio ovce

Jelena Stanić
Lažni mesar na prevaru odvozio ovce

DOBOJ - Nedžad Durmić (44) iz Gračanice uhapšen je zbog sumnje da se lažno predstavljao kao ugledni mesar te da je na taj način prevario na desetine domaćina odnijevši im iz dvorišta ovce i koze koje im nikad nije platio, potvrđeno je “Glasu Srpske”.

Durmić je uhapšen u četvrtak, a sumnjiče ga da je samo na području Doboja odgovoran za 13 prevara i jednu krađu.

- Išao je po selima i mještanima se predstavljao kao ugledni mesar koji otkupljuje ovce, jagnjad i koze. Pošteni domaćini nisu ni posumnjali da nešto nije u redu, jer im je prevarant govorio da će doći po još stoke i da će im tada platiti sva dugovanja - kazao je izvor “Glasa Srpske”.

Iako se, kako je kazao ovaj izvor, broj žrtava iz dana u dan povećavao, prevareni nisu ništa posumnjali, te Durmića nisu ni prijavljivali policiji.

Klupko se počelo odmotavati kada je Durmić “pozajmio” identitet uglednog prnjavorskog stočara sa kojim ima fizičku sličnost te u njegovo ime uzimao stoku na veresiju. Ovog preduzetnika počeli su da zovu prevareni mještani pitajući ga kada će im platiti stoku koju je ranije uzeo. Tek kada bi došli na imanje vidjeli bi da posao nisu sklopili sa tim čovjekom te da su žrtve prevare.

Neki domaćini su lopovu čak pomagali da utovari u kamion stoku vrijednu i do 5.000 KM, ne uzevši ponuđeni avanas od 100 evra. Prema svjedočenjima prevarenih, Durmić je djelovao pouzdano, a povjerenje stočara dobijao je i dobrim poznavanjem stoke, te prihvatljivom otkupnom cijenom.

- Sumnja se da je pustošio obore Posavine, Krajine, ali i FBiH. Ojadio je mještane Dervente, Prnjavora, Modriče, Srpca, a stigao je i do Čelinca i Laktaša - kazao je izvor “Glasa Srpske”.

U Policijskoj upravi (PU) Doboj kazali su, navodeći inicijale, da je Durmić osumnjičen za desetine prevara počinjene ove i prošle godine. 

- Sumnja se da činio ista krivična djela i u Šamcu. Nakon hapšenja, bio je na kriminalističkoj obradi u policiji - kazali su u PU Doboj.

Dodali su da je nakon ispitivanja predat u nadležnost Okružnog tužilaštva Doboj na dalje postupanje.

Apel

Iz policije su apelovali na građane Srpske da budu posebno pažljivi pri prodaji stoke, te da ukoliko prepoznaju da su žrtve ovog prevaranta slučaj prijave najbližoj policijskoj stanici ili da pozovu broj 122.

- Za sada nam je prijavljeno 14 slučajeva za koje sumnjičimo N. D, ali postoji bojazan da je broj žrtava veći - kazali su u policiji.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana