Pripadnik Oružanih snaga BiH Rade Šimić poginuo u lavini na Prenju

GS
Pripadnik Oružanih snaga BiH Rade Šimić poginuo u lavini na Prenju

Na Prenju se jutros pokrenula manja lavina koja je usmrtila pripadnika Oružanih snaga BiH Radeta Šimića, potvrdio je za Kliks bivši predsjednik Planinarskog saveza BiH Zehrudin Isaković.

Isaković kaže kako je lavina u potpunosti zatrpala Šimića.

“Upravo sam dobio informaciju da je uslijed udara od stijenu poginuo Rade Šimić. Njegovo tijelo se nalazi na nepristupačnoj lokaciji. Apelujem na ministra sigurnosti Selmu Cikotića i ministra odbrane Sifeta Podžića da angažuju helikopter kako bismo tijelo što prije sklonili iz snijega. Na terenu su ekipe Gorske službe spašavanja, angažovana je i Civilna zaštita, radimo sve kako bismo što prije završili akciju”, rekao je Isaković za Kliks.

Šimić je završio Ekonomski fakultet u Tuzli s najboljim prosjekom, a nakon završenih studija posvetio se radu u Oružanim snagama BiH, gdje je radio kao kontrolor i oficir za materijalno finansijske poslove.

Tokom jednogodišnje Osnovne vojne izobrazbe napisao je knjigu o svom putovanju kroz Južnu Ameriku. Bio je zaljubljenik u putovanja i uživao je boraveći u prirodi, a planinarenje je bila njegova najveća ljubav.

Njegovo tijelo trenutno se nalazi na vrlo nepristupačnom terenu, a ekipe Hercegovačke gorske službe spašavanja (HGSS) i Civilne zaštite su pokrenule akciju spašavanja.

Planinar koji je danas bio na Prenju sa Šimićem se osjeća dobro i aktivno učestvuje u akciji izvlačenja tijela.

Inače, za odobravanje korištenja vojnog helikoptera potrebno je i odobrenje Predsjedništva BiH ili barem usmeni pristanak i naredba predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Kako saznaje “Avaz”, Hercegovačka gorska služba spašavanja (HGSS) primila je prijavu i ekipa je upućena na mjesto nesreće.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana