Lamešićima iz Brčkog uslovne kazne za utaju poreza

Srna
Lamešićima iz Brčkog uslovne kazne za utaju poreza

SARAJEVO - Sud BiH proglasio je krivim Iliju i Amelu Lamešić i osudio ih na uslovne zatvorske kazne, a pravno lice "Ruškić-trans" iz Brčkog odgovornim za krivično djelo poreska utaja ili prevara Krivičnog zakona BiH.

Presuda je donesena nakon ročišta za razmatranje sporazuma o priznanju krivice i pretresa za izricanje krivičnopravne sankcije, saopšteno je iz Suda BiH.

Sud je optuženom Iliji Lamešiću izrekao uslovnu presudu kojom mu je utvrđena kazna zatvora u trajanju od dvije godine, ali je istovremeno određeno da se izrečena kazna neće izvršiti ako optuženi u roku od četiri godine, od dana pravosnažnosti presude, ne počini novo krivično djelo.

Optuženom je, kao sporedna, izrečena novčana kazna u iznosu 2.000 KM.

Sud je Ameli Lamešić izrekao uslovnu osudu kojom joj je utvrđena kazna zatvora u trajanju od jedne godine, koja niće biti izvršena ako optužena u roku od dvije godine, od dana pravosnažnosti presude, ne počini novo krivično djelo.

Optuženoj je, kao sporedna, izrečena novčana kazna u iznosu 1.000 KM, dok je pravnom licu "Ruškić-trans" Sud izrekao novčanu kaznu u iznosu 10.000 KM.

Na osnovu Krivičnog zakona BiH od optuženog pravnog lica "Ruškić-trans" oduzima se imovinska korist pribavljena izvršenjem krivičnog djela u iznosu od 134.654 KM, koju je navedeno pravno lice već uplatilo u budžet BiH.

Optuženi Ilija i Amela Lamešić su krivi što su kao ovlašteni predstavnici pravnog lica, u namjeri da nezakonito ostvare pravo na povrat ili kredit po osnovu indirektnih poreza, po prethodno dogovorenom i zajedničkom pribavljanju fiktivne dokumentacije, podnosili PDV prijave neistinitog sadržaja sa iskazanim iznosima za povrat ili kredit indirektnih poreza koji prelazi iznos od 50.000 KM.

Pravno lice "Ruškić-trans" je, prema navodima optužnice, raspolagalo protivravno ostvarenom imovinskom koristi u istom iznosu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana