Lakić: Bio sam ubica za iznajmljivanje

Goran Obradović
Lakić: Bio sam ubica za iznajmljivanje

SARAJEVO - Više kriminalnih grupa koristilo je moje usluge, bio sam ubica za iznajmljivanje. Znači, kod mene dođeš, naručiš isto kao flašu rakije. Naručiš, bolan, ili pljačku ili otmicu ili iznudu. Momentalno!

Rekao je ovo Milenko Lakić, član zločinačke organizacije na čijem čelu je Zijad Turković, svom cimeru iz ćelije Mladenu Džidiću i dodao kako su ga privodili cijeli život.

On je pričao Džidiću o beskrupouloznom načinu ubijanja, te ostalim kriminalnim radnjama kojima se bavio.

- Sve vođe grupa, od Šarića (Darka), Joce (Amsterdama), Uglješe koji je ubijen, Đoke (Ždrala), Zike (Turkovića) imali su svjedoke pokajnike, koji su izjavljivali istinu - rekao je Lakić.

Govorio je kako policija ima informaciju da je privođen, da je Uglješa naredio da ubije nekog tipa, kao i da su to isto naređivali Joca, Đoka i Turković, ali da nemaju materijalne dokaze da ga osude, pa su ga puštali.

On je, nadalje, pričao da za vrijeme njegovog boravka u pritvoru nije bilo ubistava, dok su se za vrijeme njegovog boravka na slobodi konstantno dešavala ubistva.

- Mir, tišina, a je l' izađem, "pufff"... Sad da izađem, ako ne bi bilo dva u roku mjesec, pljuni me. Eto, dva, govorim minimalno! Mjesec, ajmo! I opet ništa, i opet izađem, opet "puff" nešto ubijeno i to neko me vidio, neće blizu - pričao je Lakić u zatvoru.

On je pričao da ga, osim zbog ubistava u BiH, traže i u drugim zemljama, a najviše u Bugarskoj jer je tamo "u kratkom roku pobijeno sve zajedno sa obezbjeđenjima". On je dodao da se za ta ubistva sumnjiče on, braća Matinić i još pet-šest ljudi.

Pričao je i o ubistvu Emira Hadžića iz Mostara.

- Koliko znam, ubijen je napolju i stavljen u vozilo. Čuo sam od ubice da je molio da ga ne ubiju - kazao je Lakić.

Lakić je pričao i da se pojavio svjedok koji govori o njegovim i vezama Zijada Turkovića sa braćom Šarić, narko-bosovima koji su svoj posao vodili iz Srbije.

- Ima sada neki treći-četvrti svjedok koji govori da sam ubio par ljudi za Šarića. Zato su mi i uzimali DNK, kao i da je Zika dobar prijatelj sa njima. Ali, nije mjerodavan svjedok, a nema ni Šarića da to potvrde - pričao je Lakić.

Prema Lakićevim riječima, ubijeni Mithat Mekić bio je opasan i oprezan, čuvao se, a opasna je bila i njegova djevojka Marija Salas Kortez, koja je takođe ubijena. Naveo je da je Kortezova pobjegla iz narko-kartela kada je ubijen njen momak koji je bio vođa. Rekao je da je i ona bila ubica i mnogo opasnija od Mikija (Mekića).

Lakić je pričao i o tome kako je Mekić uvijek pio na slamku koju bi ponio sa sobom, kao i da nikad nije bacao žvakaću gumu nego bi je umotao u papir i stavio u džep, da ne bi ostala DNK.

- Za njega i Ćehu (Mladena) su govorili da ih je nemoguće ubiti, a sad mene terete za obojicu. Priča kruži da, ako nekog ne možeš ubiti, ili zovi Kalinića ili mene, zamisli dokle su mene izvikali - rekao je Lakić.

On je pričao i kako je Turkovićeva supruga Šejla opasna i da može zagorčati život svojim tekstovima.

Nekadašnji zamjenik ministra policije Srbije, sada advokat Boža Prelević, kaže da izjava Milenka Lakića nije nikakva novost za policiju i da bi tužilaštvo trebalo da provjeri njegove navode.

- Treba ispitati ko je za koga ubijao i šta je motiv ovakvog priznanja. Treba voditi računa i zašto Lakić to sada priča jer postoje egzibicionisti koji pričaju samo da bi privukli pažnju javnosti. Primer za to je "zemunac" Miloš Simović. On je pre suđenja govorio da zna sve oko atentata na Zorana Đinđića, ali u ponovljenom postupku nije ništa rekao - izjavio je Boža Prelević.

Ubistva

U snimljenim razgovorima između Milenka Lakića i Mladena Džidića on priznaje ubistvo Milijana Marinkovića iz Zvornika, kao i ubistvo Rate Spaića koje se desilo 2006. godine u Istočnom Sarajevu. 

Ispričao je kako je postavio bombu u dvorištu i raznio Marinkovića.

Kada je riječ o ubistvu Spaića, on je rekao da je pucao kroz staklo ugostiteljskog objekta u kojem je Spaić sjedio sa društvom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana