Kvadovi sve opasniji za domaće vozače

Nebojša Tomašević
Kvadovi sve opasniji za domaće vozače

BANjALUKA - Adrenalinske vožnje kvad vozila, koje privlače mnoge entuzijaste zbog svoje uzbudljive prirode i mogućnosti putovanja po nepristupačnim terenima, često znaju da budu opasne i kobne ukoliko se ruka ne skine s gasa.

Tome u prilog govore podaci Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i vijesti sa novinskih stubaca crne hronike koji kažu da su  lani i tokom 2024. godine poginula dva vozača četvorotočkaša, a više ih je povrijeđeno.

Tako je  ove godine  u  nesrećama s kvad vozilima poginula jedna osoba, dok je jedna lakše povrijeđena.

Mirko Grbić (27) izgubio je život  početkom maja kada se kvad kojim je upravljao Žarko G. prevrnuo na Kozari. Vozač je prošao sa lakšim povredama. Prema nezvaničnim informacijama, do nesreće je došlo kada se njihovo vozilo prevrnulo dok su se vozali po obroncima Kozare, a pretpostavlja se da je uzrok neprilagođena brzina.

- Osim nesreće koja se desila početkom maja, od januara do aprila 2024. godine evidentirana je jedna saobraćajna nesreća u kojoj je učestvovalo kvad vozilo. U toj nesreći je vozač zadobio lakše povrede - rekli su u policiji.

Za razliku od ove, prema policijskim podacima, prošle godine su vozači kvad vozila  učestvovali u čak 12  nesreća sa težim posljedicama.

- U tim nesrećama poginuo je jedan, dok su četiri vozača zadobila teške, a tri  lake tjelesne povrede - rekli su u MUP-u Srpske.

Lani je život izgubio vozač četvorocikla “barosamotor”  N. C. B. iz Kozarske Dubice. Prema podacima policije, do nesreće je došlo kada je on kvadom sletio s puta u mjestu Potočani kod Prnjavora.

Saobraćajni stručnjaci, ali i vozači kvad vozila kažu da ovi četvorotočkaši nisu nimalo laki za upravljanje  ni bezazleni. Ističu  da je potrebno mnogo opreza da se izbjegne tragedija.

- Adrenalinska vožnja kvad vozila može biti izuzetno zabavna i uzbudljiva jer njime možete da idete po raznim terenima i po šumama, livadama. Međutim, to su često vrtljiva vozila koja, ako se ne paze i njima uđe brže u krivinu ili se naglo mota, vrlo lako mogu da se prevrnu - rekao je Slobodan koji često vozi ovo vozilo po Manjači i uživa u čarima koje nudi četvorotočkaš.

Istakao je da korišćenje bezbjednosne opreme kao što su kacige i zaštitno odijelo i poštovanje saobraćajnih propisa može umnogome da pomogne da bude spriječena tragedija.

Neprilagođena brzina

Prema podacima MUP-a RS, najčešći uzrok nesreća u kojima učestvuju kvad vozila je neprilagođena brzina.

Prema riječima saobraćajnih stručnjaka, vozači motocikala sa četiri točka nerijetko precjenjuju svoje vještine i brzinu koju njihovo vozilo može bezbjedno postići.

To, smatraju,  u različitim uslovima može dovesti do gubitka kontrole nad vozilom, posebno na neuređenim i teškim terenima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana