Krivicu Zeljkovića i ostalih dokazuju sa 70 svjedoka i 2.425 dokaza, suđenje zanima i Amerikance

Nebojša Tomašević
Krivicu Zeljkovića i ostalih dokazuju sa 70 svjedoka i 2.425 dokaza, suđenje zanima i Amerikance

BANjALUKA - Suđenje bivšem direktoru Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislavu Zeljkoviću, te još četiri optužena za zloupotrebe pri nabavkama medicinske opreme u periodu pandemije virusa korona počeće 6. februara.

Republičko tužilaštvo optužnicu planira da dokazuje sa 70 svjedoka, pet vještaka i 2.425 materijalnih dokaza.

Kako je danas dogovoreno na satusnoj konferenciju u ovom predmetu, suđenje će se odvijati svakog ponedjeljka.

Dogovoreni su termini suđenja do kraja marta, a prvi svjedok biće radnik Instituta za javno zdravstvo Dragan Obradović.

Osim Zeljkovića u ovom slučaju poznatom kao “korona ugovori” optuženi su direktori firmi “Prokontrol” iz Banjaluke Slavko Bojić i “Promeding” iz Laktaša Dragan Dubravac, te vlasnik Turističke agencije “Travel for fan” Saša Marković. Optužnicom je obuhvaćen i  bivši direktor banjalučke firme “Sineks laboratorija” Sani Crljić.

Republički tužilac Sanja Tadić Stojisavljević kazala je da je svjedoke u istrazi saslušavala 93 časa, te da će joj trebati između 10 i 15 sudskih ročišta za njihovo saslušanje tokom ovog postupka.

Odbrane optuženih nisu iznosile koncept odbrane, a tražili su da ih tužilac unaprijed prije svakog ročišta obavijesti koje svjedoke i dokaze će izvoditi.Tužilac Tadić - Stojisavljević obećala je da će to i raditi.

Bojićev advokat Dragan Tolimir rekao da će svjedoke ispitivati onoliko dugo koliko za to bude potrebno vremena i tužilaštvu.

On je je rekao da bi „ova optužnica možda imala smisla da je podignuta u današnje vrijeme“.

- Međutim, odnosi se na period vanrednog stanja što je pogrešno. Ne može se u vrijeme vanrednog stanja ograničavati formiranje cijena roba. Postupak će trajati dugo i odbrana Bojića tvrdi da on nije trebao biti optužen i da je ovdje samo umetnut da se zatvori nki krug - rekao je Tolimir i dodao da će tokom postupka ukazivati na propuste kojih kako je rekao ima puno.

Optužnicu protiv njih podiglo je Republičko tužilaštvo i njom se Zeljkoviću stavlja na teret produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja i primanje  mita.

Ranije je Okružni sud u Banjaluci odbio da potvrdi optužnicu protiv Zeljkovića i ostalih i vratio je na doradu. Tom optužnicom Zeljkoviću je bilo na teret stavljeno  nesavjesan rad u službi.

Optužbe

Prema navodima optužnice, koja broji pet tačaka,  Zeljković se tereti da je kršio procedure javnih nabavki te sproveo pregovarački postupak bez objave obavještenja za nabavku zaštitnih maski, medicinskih odijela i termalnih kamera od nekvalifikovanih ponuđača po cijenama višestruko većim od nabavnih. Tako su, kako se između ostalog, navodi u optužnici maske Institutu isporučivane po cijeni višoj za 1.553,49 odsto u odnosu na nabavnu, a medicinska zaštitna odijela  po cijeni višoj za 351,38 odsto. Termalne kamere su Institutu naplaćivanje po cijeni višoj za 198,30 odsto u odnosu na nabavne.

Na taj način za sebe i druga osumnjičena lica pribavio je imovinsku korist na štetu budžeta Republike Srpske u iznosu od preko milion i 300 hiljada konvertibilnih maraka.

Bojića terete  za krivična djela zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja u pomaganju, Crljića za zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja u pomaganju, Markovića za davanje mita, a Dubravca zbog  produženog  krivičnog djela zloupotreba u postupku javne nabavke.

Suđenje zanima i SAD

Statusnu konferenciju odnosno dogovor o dinamici suđenja, pratili su i predstavnici Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH.

Ročištu je prisustvovao i rezidentni pravni savjetnik u Ambasadi SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana