Kriminolog otkriva zašto osumnjičeni za ubistvo Danke Ilić ćuti

Tanjug
Kriminolog otkriva zašto osumnjičeni za ubistvo Danke Ilić ćuti

BEOGRAD- Kriminolog Ratomir Antonović ocijenio je da je ćutanje pred sudom jednog od uhapšenih zbog ubistva djevojčice Danke Ilić iz Banjskog polja, Srđana Jankovića, "deo taktike", a da je najznačajniji dio priznanja gdje je tijelo djevojčice.

-Apsolutno mislim da je to deo taktike i da je to dogovor između Jankovića i Dragijevića (Dejan), da jedan prvo da priznanje, a drugi da se brani ćutanjem i da potom u nekom periodu, kada bude ispratio kako teče sama istraga, negira ono što mu se stavlja na teret. Mislim da novi zahtev Dragijevića za novo saslušanje može da ide ka tome da on opozove dato priznanje i onda da se matira kompletna istraga, jer ona nije došla ni do jednog materijalnog dokaza koji bi potkrepio njegovo priznanje - rekao je Antonović za TV K1.

On je dodao da ga je iznenadilo to da je Dragijević imao tako precizne detalje, ali da nije dobijen onaj najznačajniji dio priznanja, a to je gdje je tijelo.

-To je urađeno iz jasnog razloga, telo je nosilac najvažnijih materijalnih dokaza i tragova. Kada bi se telo našlo, tada bi se dobile i ključne informacije šta se desilo toga dana i na koji način je dete izgubilo život - objasnio je Antonović.

Dodaje da, ako tijelo ne bude pronađeno, postoji mogućnost da se nikada ne sazna prava istina.

-Plašim se da će ovo biti jedan od onih slučajeva kakvih je bilo u prošlosti koji nikada nisu doživeli puni epilog i saznala se prava istina - rekao je Antonović.

Advokat Nebojša Perović rekao je da je zakonski dozvoljeno da osumnjičeni mijenjaju iskaze.

-Zakonsko pravo svakog okrivljenog ili osumnjičenog, kao i u ovom predmetu, je da može da ne iznese odbranu, iznese odbranu, prizna ili ne prizna. U ovom slučaju imamo priznanje, negiranje i odbranu ćutanjem. Policija i tužilaštvo su tu da prikupe što više dokaza u cilju razjašnjenja ovih krivičnopravnih stvari", rekao je Perović. Advokat je objasnio da sud procjenjuje šta će prihvatiti, i da okrivljeni može da da izjavu istražiteljima, zatim je može promijeniti, a pred većem na suđenju može iznijeti treću odbranu, koja se može razlikovati od prethodne dvije ili može imati neke sličnosti s njima.

Prema njegovim riječima, ukoliko se ne nađu materijalni dokazi, Janković i Dragijević mogu da mijenjaju iskaze u nedogled.

-Tužilaštvo će morati da podigne optužnicu, iako je ona na klimavim nogama. Takva je situacija, pod pritiskom javnosti i raspoloženja društva optužnica će biti podignuta - smatra advokat.

Danka Ilić ubijena je 26. marta, a tijelo nije nađeno.

Za zločin kakav Srbija ne pamti osumnjičeni su Srđan Janković i Dejan Dragijević. Sumnja se da su djevojčicu udarili automobilom komunalnog preduzeća, a zatim njeno tijelo stavili u gepek kola i odnijeli na deponiju.

Janković je sve demantovao, a Dejan priznao ubistvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana