Kovačeviću uvećana kazna za ubistvo ženinog ljubavnika

Nebojša Tomašević
Kovačeviću uvećana kazna za ubistvo ženinog ljubavnika

BANjALUKA - Boško Kovačević (32) prvosnažno je osuđen u Vrhovnom sudu Republike Srpske na jedinstvenu kaznu od 12 godina i četiri mjeseca zatvora zbog ubistva Davora Vitića (33) i nedozvoljenog držanja oružja, potvrđeno je “Glasu Srpske”.

Ovom odlukom mu je povećana ranija kazna od 10 godina i četiri mjeseca koju je dobio u ponovljenom postupku u Okružnom sudu u Istočnom Sarajevu.

Sekretar Vrhovnog suda Republike Srpske Jelena Despotović kazala je da je odbijena žalba branioca kao neosnovana, a uvažena žalba tužioca.

- Presuda je u odnosu na prvostepenu od 13. jula prošle godine preinačena u pravnoj ocjeni krivičnog djela i kazni. Kovačević je tako osuđen za teško ubistvo na 12 godina, dok je za nedozvoljenu proizvodnju i promet oružja osuđen na pola godine pa mu je izrečena jedinstvena kazna od 12 godina i četiri mjeseca - pojasnila je Despotovićeva.

Kovačević je u prvostepenom postupku u februaru 2020. godine prvo bio osuđen na 12 godina i četiri mjeseca robije zatvora. Sa njim je na istu kaznu tada osuđen i Pero Mirović (45), ali je tu presudu ukinuo Vrhovni sud u oktobru 2020. godine. Tada je samo Miroviću potvrđena kazna od pola godine zatvora za nedozvoljeno držanje oružja, a suđenje za ubistvo je vraćeno na ponovni postupak u Okružni sud u Istočnom Sarajevu koji je 13. jula 2021. Kovačevića osudio na 10 godina i četiri mjeseca zatvora, dok je Mirović nepravosnažno oslobođen.

Vitić je ubijen 21. jula 2018. godine u mjestu Bogaz kod Han Pijeska, a prema optužnici prije zločina on i Kovačević dopisivali su se putem telefona i prijetili jedan drugom. Razlog za to bila je Kovačevićeva svađa sa suprugom jer je sumnjao da ga vara sa Vitićem. Nakon tih svađa, Vitić je najavio dolazak u Han Pijesak pa su se Kovačević i Mirović dogovorili da ga sačekaju.

- Vitića je dovezao Branko R. “golfom 2” i kada su stigli i vidjeli optužene kako im naoružani idu u susret, pokušali su pobjeći. Krenuli su vozilom u rikverc, a optuženi su ispalili dva metka i Vitić je pogođen u čelo jednim metkom i na mjestu je ostao mrtav - navodi se u optužnici.

U žalbi na prvostepenu presudu na osnovu koje je i ukinut, navedeno je da se ne može utvrditi iz koje je i čije puške ispaljen metak koji je pogodio žrtvu.

Tokom istrage ubistva postojale su informacije da je Kovačevićeva supruga ranije bila u emotivnoj vezi sa Vitićem.

Čaure

Nakon zločina čaure nisu odmah pronađene i ispostavilo se da ih je uklonila Kovačevićeva supruga Biljana. Ona je tokom istrage to i priznala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana