Ko je bjegunac uhapšen u Bijeljini za kojim traga Interpol Hrvatske: Nakon svađe ubio čovjeka, sude mu 27 godina

Nebojša Tomašević
Ko je bjegunac uhapšen u Bijeljini za kojim traga Interpol Hrvatske: Nakon svađe ubio čovjeka, sude mu 27 godina

BIJELjINA - Državljanin Srbije Jovica Bursać (47) uhapšen je na osnovu potjernice Interpola Zagreb koja ga tereti za ubistvo Milorada Bokana kojeg je usmrio hicima iz puške još 1994. godine, saznaje "Glas Srpske".

Njega su u srijedu uhapsili pripadnici Jedinice Granične policije Bijeljina. Iz Granične policije BiH, navodeći inicijale, saopšteno je da je Bursać uhapšen na osnovu potjernice Interpola Zagreb koja ga tereti za ubistvo bez predumišljaja.

- Osumnjičeni J.B. je otkriven kontrolom pri ulazu u BiH na Međunarodnom graničnom prijelazu Popovi. Predat je službenicima Sudske policije Suda BiH – saopštili su iz Granične policije BiH ne navodeći druge detalje.

Protiv Bursaća je  podignuta  optužnica koja ga tereti da se 23. maja 1994. godine  u opštini Gračac u Hrvatskoj oko 23.30 časova posvađao  sa Miloradom Bokanom u kafani u vlasništvu Žarka Milića.

Nakon svađe je otišao kući uzeo poluatomatsku pušku u vlasništvu ujaka, te se, ispalivši dva hica uputio prema gostionici.

- Ugledavši Bokana ispred gostionice, Bursać je ispalio hitac u njegovom pravcu pogodivši ga u predjelu ramena, a kada se okrenuo i potrčao, ispalio je u njega i drugi hitac, zbog čega je ovaj pao pored puta. Nakon toga mu je prišao te mu je, dok je ležao potrbuške, sasuo osam hitaca u leđa-stoji u optužnici.

Protiv Bursaća optužnicu je podiglo  tadašnje Okružno tužilaštvo u Kninu u Republici Srpskoj Krajini,  a Okružni sud u Kninu ga je osudio na  devet  godina zatvora. Presudu je ukinuo tzv. Vrhovni sud Vukovara 4. Jula 1995. godine.

Ovaj spis iz arhive su 2009. godine izvukli pripadnci Županijskog državnog odvjetništva u Zadru i i predloženo je sprovođenje postupka konvalidacije. Optužnica je podignuta 2009. godine, ali je predmet upućen na procesuiranje vlastima na Kosovu gdje Bursać živi. Međutim, predmet je vraćen u Zadar jer nisu ispunjeni uslovi  za ustup krivičnog progona jer Bursać ima i državljanstvo hrvatske, ali Srbije zbog čega je odlučeno da će mu se suditi u odsustvu.

Njemu je Županijski sud u Zadru odredio i pritvor i rapisao potjernicu za njim, a prema zakonu u Hrvatskoj djelo koje počinio optuženi zastarijeva za tri godine. S obzirom na protok vreemna od ubistva zastara nastupa 23. maja 2024. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana