Kavčanininu određen ekstradicioni pritvor

N.T.
Kavčanininu određen ekstradicioni pritvor

SARAJEVO - Sud BiH odredio je esktradiconi prirtvor državljaninu Crne Gore pripadniku "Kavačkog klana" Almiru Jahoviću iz Bara koji je uhapšen u Banjaluci na osnovu potjernice Interpola zbog ubistva sa pasošem na tuđe ime. Iz ove institucije saopšteno je da je pritvor određen zbog bojazni da bi mogao da izbjegne izručenje.

Jahović je pristao na ubrzanu proceduru ekstradicije, a crnogorske vlasti ga sumnjiče za pokušaje ubistva Jovana Đurovića te boksera Nikole Sjekloće.  Jahović je uhapšen utorak uveče na parkingu u blizini hotela "Ideja" i banjalučke džamije Ferhadija, a  tad su pali njegovi pomagači bivši policajc Dalibor Ćurlika (48) i Ljuban Poletan (56). Njima je Tužilaštvo BiH predložilo mjere zabrane putovanja, oduzimanje putnih isprava, te zabranu međusobnog kao i sastajanja sa svjedocima u predmetu. Tužilaštvo im na teret stavlja  organizovani  kriminal, krivotvorenje isprave i navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja. Oni su navodno Jahoviću omogućili da dobije pasoš na tuđe ime Ilija Kojić.

Tužilaptvo BiH je saopštilo da su Ćurlik i Poletan su pod istragom, da su kao pripadnici grupe za organizovani  kriminal neovlašteno dolazili do podataka i identiteta građana BiH, uglavnom onih koji imaju dvojna državljanstva BiH i Srbije, a koji nisu podizali lična dokumenta.

- Te navedene identitete odavali su osobama iz kriminalnog miljea, uključujući i pripadnike kriminalnih grupa koje djeluju u zemljama regiona. To su činili da bi im omogućili da nezakonito, dobiju važeće dokumente BiH sa tuđim podacima, koje bi koristili prilikom skrivanja od policije i pravosuđa.Osumnjičeni se terete da su državljaninu Crne Gore, za kojim traga crnogorsko pravosuđe, optuženom za teška krivična djela i bliskost takozvanom Kvačkom klanu omogućili sticanje dokumenata BiH na tuđe ime i identitet - saopštilo je Tužilaštvo BiH.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana