Kajtez riješio kaznu prijatelju

Nebojša Tomašević
Kajtez riješio kaznu prijatelju

BANjALUKA - Svjedok tužilaštva Branislav Predojević iz Novog Grada kazao je da mu je optuženi policajac Slavko Kajtez (56) iz Prijedora riješio kaznu koju je dobio za prekoračenje brzine, ali mu nije dao ništa.

Osim Kajteza u ovom slučaju sudi se i njegovoj koleginici policajcu Saneli Karagić Šumar (46) koju terete za zloupotrebe položaja ili ovlašćenja. Pomenute Republičko tužilaštvo tereti da su prilikom saobraćajnih kontrola za počinjene prekršaje prekoračenja brzine unosili neistinite podatke o identitetu počinioca. Terete ih da su za počinioce prekršaja navodili druge osobe od onih koje su to učinile te su im tako omogućili da ne budu kažnjeni ili da im ne bude oduzeta vozačka i upisani kazneni bodovi. Svjedok Predojević je potvrdio da je vozeći “mercedes CL500” prekoračio brzinu.

- Kamera radara me slikala u Brezičanima na putu Prijedor - Banjaluka i kada sam saznao za kaznu zvao sam prijatelja Slavka Kajteza i pitao može li mi pomoći da ne ostanem bez vozačke. Rekao je da će pomoći i kasnije nisam platio ni kaznu i nije mi oduzeta dozvola. Kajtezu nisam dao novac - rekao je Predojević.

Dodao je da ne poznaje Nihada Ferhatovića, kojeg je prema optužnici Kajtez upisao kao počinioca prekršaja prekoračenja brzine “mercedesom”, iako je znao da to lice nije upravljao tim vozilom.

Svjedok Sabahudin Halvadžić potvrdio je da je u policiji dao izjavu u vezi sa kaznom prekoračenja brzine koja se odnosila na njegovog brata Admira.

- Nemam ništa sa tim, inspektori su pričali telefonom s mojim bratom u vezi sa tim - rekao je Halvadžić u sudnici.

Tužilac Goran Glamočanin je rekao da je u istrazi kazao drugačije, odnosno rekao da je njegov brat išao u Policijsku stanicu za bezbjednost saobraćaja u Prijedoru i da je dao nekom policajcu pare za kaznu, a nije dobio potvrdu. Svjedok je kazao da je to čuo u telefonskom razgovoru s bratom.

Optužnica tereti Kajteza da je sam u 12 navrata uzeo novac od vozača koji su prekoračili brzinu i prekršaje evidentirao na druga lica, čime je omogućio da stvarni počinioci ne budu kažnjeni, da im ne budu oduzete vozačke dozvole i upisivani kazneni bodovi. Tako je u nekoliko slučajeva od vozača uzeo po 100 KM i platio 50 KM za kazne prekoračenja brzine koje je pisao na druga lica, a u nekoliko slučajeva je uzeo novac od vozača i kazne samo prebacio na druge osobe. Sanelu Karagić Šumar terete da je u dogovoru sa Kajtezom u evidencijama kazni u jednom slučaju evidentirala lice koje nije prekoračilo brzinu, čime je omogućila da stvarni počinilac ne dobije zabranu upravljanja vozilom i kaznene bodove. Kajtez je i tada od stvarnog prekršioca uzeo novac.

Prigovori

Kajtezov branilac advokat Gordan Jovišević prigovorio je na saslušanju svjedoka Sabahudina Halvadžića, jer je, kako tvrdi, saslušan nezakonito.

- Radi se o svjedoku tokom čijeg ispitivanja je pozivan njegov brat i u izjavi je rekao ono što je čuo da je njegov brat rekao u telefonskom pozivu pred policijom. Na tome se ne može zasnivati presuda - rekao je Jovišević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana