Jednomjesečni pritvor određen i četvrtom uhapšenom za izbornu prevaru u Brčkom

Srna
Jednomjesečni pritvor određen i četvrtom uhapšenom za izbornu prevaru u Brčkom

BRČKO - Nakon pritvaranja osumnjičenih za izbornu prevaru u distriktu Brčko Stojana Bavarčića, Peje Mendeša i Jasmina Ravkića, u pritvoru je i Mato Gluhaković na koga je Tužilaštvo proširilo istragu, koju je ranije otvorilo za Mendeša i Ravkića, saopšteno je iz Tužilaštva Brčko distrikta.


Gluhaković, koji je pritvoren juče, sumnjiči se da je u dogovoru sa Mendešom, kao aktivnim političkim subjektom, pribavio lične dokumente najmanje 30 mještana naseljenih mjesta Rašljani i Bijela, a zatim ih zajedno sa njim, bez njihovog znanja i saglasnosti prijavio za glasanje van BiH.

U prijedlogu za određivanje pritvora navedeno je da su oni Centralnoj izbornoj komisiji BiH podnijeli prijave u ime građana, krivotvoreći njihove potpise na prijavama u namjeri da se ta lica evidentiraju za glasanje iz inostranstva.

Gluhaković je lišen slobode 8. oktobra i sutradan doveden u prostorije Tužilaštva distrikta, gdje ga je tužilac ispitao u svojstvu osumnjičenog i predložio nadležnom sudu da mu odredi pritvor, što je Osnovni sud i učinio juče kada mu je odredio jednomjesečni pritvor i to dva dana nakon što je istu mjeru izrekao Mendešu i Ravkiću.

Pritvor je prije sedam dana, iz skoro istih razloga, pravosnažno određen i Stojanu Bavarčiću.

Imajući u vidu indikativno veliki broj prijavljenih birača za glasanje iz inostranstva, otkrivanje i dokazivanje krivičnih djela iz izborne oblasti u fokusu je rada Tužilaštva i Policije distrikta, na čemu će se prioritetno zadržati i na dan održavanja izbora, ali i u postizbornom periodu, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana