Jasaku 31 godina robije za dvostruku ubistvo i ranjavanje

Nebojša Tomašević
Jasaku 31 godina robije za dvostruku ubistvo i ranjavanje

ŠIROKI BRIJEG - Jozo Jasak (51) iz Gruda osuđen je u Kantonalnom sudu u Širokom Brijegu na jedinstvenu kaznu od 31 godinu zatvora zbog ubistva Velimira Bušića (60) i Mate Grizelja (34) i pokušaja ubistva Žarka Galića (74) i Ante Galića (25) na koje je pucao iz kalašnjikova.

Jasak je osuđen i za izazivanje opšte opasnosti i nedopušteno držanje oružja ili eksplozivnih materija.

Prema presudi on je zločin počinio 4, avgusta prošle godine ispred lokala „Zmaj“ u Gorici kod Gruda. Kako se navodi tog dana je u namjeri da ih ubije ispalio iz kalašnjikova ispalio 16 hitaca prema Bušiću, Grizelju i dvojici Galića. Bušić i Grizelj ostali su mrtvi na licu mjesta dok je Žarko dobio teže, a Ante lakše povrede.

U presudi se navodi da je Jasak pucanjem iz vatrenog oružja na javnom mjestu izazvao opasnost za veći broj ljudi koji je tu bio i koji su u panici i strahu za  živote padali po podu, preskakali jedni preko drugih bježeći na sve strane. Nakon pucnjave Jasaka su savladali mještani Gorice i oteli mu oružje te pozvali policiju koja je brzo stigla i uhapsila ga.
Prema ranijim informacijama iz istrage svemu je prethodila  svađa Jasaka sa još nekoliko osoba ispred ugostiteljskog objekta „Zmaj“, tokom narodnog veselja povodom proslave svetog Stjepana. Jasak je tada prevrtao stolove ispred objekta pa su ga otjerali iz bašte kafane. On je tada zaprijetio da će se vratiti s puškom što je i učinio i odmah otvorio vatru na prisutne te tako počinio zločin. Policajci od Jasaka oduzeli kalašnjikov koji je nedozvoljeno držao u svojoj kući, kao i 20 metaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana