Jahja Vuković negirao krivicu za ratovanje u Siriji

Srna
Foto: Ilustracija

SARAJEVO- Jahja Vuković, zvani Abdulaziz, danas je u Sudu BiH negirao krivicu za organizovanje terorističke grupe, odnosno za boravak i učešće u borbama na sirijskom ratištu.

Tužilaštvo BiH će navode optužnice dokazivati pozivanjem više svjedoka i stručnih vještaka, među kojima i svjedoka sa mjerama zaštite, te prilaganjem materijalnih dokaza.

Prema optužnici, Vuković se tereti da je od 2014. do 2020. godine boravio u Siriji, gdje se borio u redovima terorističke organizacije "Al nusra front".

Prema optužnici, Vuković je 16. juna 2014. godine napustio BiH i otišao u Njemačku, odakle je nakon dva mjeseca otputovao u Tursku, pa ilegalno prešao u Siriju s namjerom da se priključi terorističkim grupama koje djeluju na tom području.

U optužnici se navodi da je optuženi na ovom području boravio zajedno sa drugim licima iz BiH, koja su boravila u Siriji sa istom namjerom, prenosi Birn.

Pod imenom Abdulaziz, optuženi je učestvovao u terorističkim aktivnostima, pružao pomoć i borio se na strani snaga "Džebatul nusra fronta", čiji pripadnici su svakodnevnim oružanim akcijama, napadima na stanovništvo, ubijanjima, protivpravnim zatvaranjima, uzimanjem talaca i drugim radnjama činili terorističke akte u namjeri nasilne izmjene ustavnog poretka i režima.

Vuković je na području Sirije boravio sve do poraza terorističke "Islamske države", nakon čega se skrivao u Turskoj, gdje je lociran i uhapšen. U oktobru je izručen pravosuđu BiH i trenutno se nalazi u pritvoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana