Izricanje presude Sakibu Mahmuljinu 22. januara

Srna
Izricanje presude Sakibu Mahmuljinu 22. januara

SARAJEVO- Izricanje prvostepene presude nekadašnjem komandantu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakibu Mahmuljinu za zločine nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima na području Zavidovića i Vozuće 1995. godine zakazano je za 22. januar u Sudu BiH.

Mahmuljin je na današnjem ročištu u završnoj riječi rekao da očekuje pravednu presudu, dok je njegov branilac Nermin Mulić zatražio oslobađajuću presudu.

Obraćajući se sudskom vijeću, Mahmuljin je rekao da je problem stranaca prevazilazio njegovu dužnost komandanta korpusa.

"U zoni odgovornosti Trećeg korpusa bilo je 36.000 vojnika, imao sam vezu sa 41 potčinjenim. Postupajući tužilac je pokušao da me prikaže kao žsuper komandantaž, kao da nema sedam nivoa od komandanta do vojnika", rekao je Mahmuljin.

Drugog dana iznošenja završne riječi odbrane, Mahmuljinov branilac je podsjetio da je "srž ovog predmeta nepostojanje efektivne kontrole, bez koje nema ni odgovornosti", prenosi Birn.

Tokom prvog dana izlaganja završne riječi, 2. decembra, odbrana je detaljno iznosila svoju argumentaciju da Mahmuljin nije imao efektivnu kontrolu nad odredom "El mudžahedin", niti izvršiocima zločina, te da Tužilaštvo BiH nije dokazalo ni ko su izvršioci.

Tužilaštvo BiH je u završnoj riječi 14. oktobra zatražilo od Suda da kazni Mahmuljina u skladu sa zakonom, jer smatra da su njihovi izvedeni dokazi potvrdili sve relevantne činjenice iz proširene optužnice.

Optužnica tereti Mahmuljina da, kao komandant Trećeg korpusa u čijem sastavu je djelovao i odred "El mudžahedin", nije ništa preduzeo da spriječi zločin pripadnika tog odreda nad ratnim zarobljenicima i srpskim civilima tokom vojne akcije na širem području Zavidovića i Vozuće 1995. godine.

Prema optužnici, pripadnici odreda "El mudžahedin" su od jula do septembra 1995. ubili najmanje 55 zarobljenih srpskih civila i pripadnika Vojske Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana