Izrečene kazne Avdiji Ćenanoviću i "Sara kompani" za poresku utaju

Srna
Foto: arhiva

SARAJEVO - Optuženi za poresku utaju u iznosu od 423.378 KM Avdija Ćenanović i pravno lice "Sara kompani" Ilidža, sporazumno su priznali krivicu, te pristali na kazne koje je Tužilaštvo BiH predložilo Sudu BiH, koji ih je prihvatio.

Ćenanoviću je određena jednogodišnja zatvorska kazna, kao i novčana kazna u iznosu od 5.000 KM, koju će optuženi uplatiti u roku od 30 dana na račun Trezora BiH.

Pravnom licu "Sara kompani" izrečena je novčana kazna od 10.000 KM, koju će uplatiti u roku od 30 dana, te se oduzima protivpravno stečena imovinska korist pribavljena krivičnim djelom u iznosu od 423.378 KM, koja je prethodno obezbijeđena i što je bio uslov za sklapanje sporazuma.

Na taj način je u potpunosti osigurano namirenje štete po budžet BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH. Optužnica tereti Ćenanovića da je, kao vlasnik i odgovorno lice, direktor bez ograničenja ovlaštenja u okviru registrovane djelatnosti u pravnom licu "Sara kompani", pružanjem lažnih podataka o činjenicama koje su od uticaja na utvrđivanje iznosa obaveza, izbjegao da obračuna i plati poreska davanja PDV-a propisana poreskim zakonodavstvom.

Pravno lice "Sara kompani" se tereti da je raspolagalo protivpravno ostvarenom imovinskom koristi, koju je ostvario optuženi Ćenanović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana