Izmjena Zakona vratila suđenje bivšem policijskom inspektoru na početak

Nebojša Tomašević
Izmjena Zakona vratila suđenje bivšem policijskom inspektoru na početak

BANjALUKA - Sudski proces protiv bivšeg policijskog inspektora Nenada Grujića, koji je optužen za uzimanje 20.000 KM mita od nekadašnjeg direktora Srednjoškolskog doma u Banjaluci Branislava Vidića počeo je iznova.

Razlog za to je izmijenjeni Zakon o krivičnom postupku, po kome za djelo koje mu se stavlja na teret mora suditi vijeće, a ne pojedinac. 

Zbog suđenja Grujiću nije završen ni proces protiv Vidića koji se vodi na osnovu anonimne prijave.

Bivšeg inspektora terete da je zajedno, sa nekadašnjom inspektorkom Jelenom Florjan, koja je priznala krivicu i osuđena na godinu zatvora, od Vidića tražio 30.000 KM mita, a zatim uzeo 20.000 KM kako bi „sredili“ obustavu istrage koja se protiv njega vodila na osnovu anonimne prijave. 

Okružni tužilala  Siniša Vranješ koji je svjedok u ovom slučaju pojasnio je, na početku ponovljenog postupka, vijeću  banjalučkog Okružnog suda  da je predmet protiv Vidića otvoren i ne može da se završi jer je sva dokumentacija u sudu zbog procesa protiv inspektora. Tužilac Vranješ je istakao da je prije hapšenja Grujića i njegove kolegice Florjan dobio obavijest da će biti podnesena dva izvještaja protiv Vidića.

- Jedan je trebao da bude izvještaj o učinjenom krivičnom djelu zbog nezakonitog zapošljavanja, a drugi izvještaj o prikupljenim informacijama, gdje nema osnova za krivično djelo. Nisam nikada dobio te izvještaje jer su se u međuvremenu desilo hapšenje - kazao je Vranješ.

Istakao je da ga je iznenadilo hapšenje Grujića i Florjanove i da su mu oni govorili kako je Vidić „veoma loš čovjek“.

- Moram još da pojasnim da tužilac ne može da ima potpuni nadzor nad radom inspektora. Oni su u sasvim drugoj ustanovi, a po zakonu dok ne dobijem izvještaj i dok se ne otvori istraga ne mogu saslušavati svjedoke, te ne mogu detaljno ulaziti u njihov rad. To je rupa u zakonu - kazao je Vranješ.

Branislav Vidić ponovio je da su mu inspektori Grujić i Florjan tražili novac da bi napisali izmišljenu prijavu protiv njega koja će biti odbačena.

- Prvo su tražili 20.000,  a od toga  10.000 KM je navodno trebalo postupajućem tužiocu, a po 5.000 KM načelnicima policijskih odjeljenja. Kasnije Grujić rekao da ne može za 20.000 da se to završi  jer načelnicima ide po 10.000. Tih dodatnih 10.000 trbalo je da dam kada tužilac donese odluku o obustavi istrage - rekao je Vidić.

Pojasnio je da su pomenuti inspektori kod njega prvi put došli  početkom 2018. godine.

- Rekli su mi da ima protiv mene anonimna prijava za nezakonitosti te su tražili određenu dokumentaciju. Govorili su da mi žele pomoći, ali da njihovi načelnici ih pritišću da podnesu prijavu.  Florjanova mi jednom rekla da će rad na slučaju potrajati, ali da se to može završiti povoljno. Rekla je da se mogu počastiti ona i saradnici i da se može dogovoriti sa načelnikom- kazao je Vidić.

Istakao je da se sa Florjanovom i Grujićem sastao u restoranu „Sirano“ u februaru lani gdje mu je jedne prilike Grujić i rekao da treba da da novac.

- Kada sam vidio da traže novac posavjetovao sam se sa poznanikom u MUP-u RS i odlučio da sve prijavim policiji. U Jedinici za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS su mi rekli da pristanem da im dam novac i da će oni sve pratiti. Pristao sam da budem informant i policija mi je dala označen novac i ozvučila me - ispričao je Vidić.

Pojasnio je da je 18. februara lani odnio pare i dao Grujiću na parkingu preko puta restorana „Sirano“ u banjalučkom naselju Lauš.

- Nakon toga sam na osnovu ranijeg dogovora s njima otišao kod Florjanove u kancelariuju da  dam izjavu. Ona je imala pripremljen tekst izjave koji sam dopunio tvrdnjama da nisam učinio krivično djelo te sam je potpisao-rekao je Vidić.

Istakao je da je Florjanova bila nervozna i da je stalno pitala gdje je Nenad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana