Iz sudnice: Istraga protiv svjedoka zbog lažnog svjedočenja

Nebojša Tomašević
Iz sudnice: Istraga protiv svjedoka zbog lažnog svjedočenja

BANjALUKA - Protiv Vladimira Kuvalje, rođaka Ranka Ševe, jednog od optuženih za otmicu Stanislava Koljačnića, vodi se istraga zbog davanja lažnog iskaza, rekao je u petak u banjalučkom Okružnom sudu specijalni tužilac RS Goran Glamočanin.

Sporni iskaz Kuvalja je dao 6. oktobra na suđenju u kojem su osim Ševe za otmicu Koljančića optuženi Izet Šahinović (43), koji je označen kao organizator, Boriša Delević (35) iz Novog Sada, Dalibor Džombić (40) i Žarko Milanović (42) iz Banjaluke te notar i bivši ministar pravde RS Saud Filipović (56) iz Prijedora.

Svjedok Kuvalja je 6. oktobra na suđenju kazao da je Ševo kod njega stanovao u periodu od 4. oktobra do hapšenja i da je tih dana bio kod kuće.

Tužilac Glamočanin je u sudski spis uložio presude kojima su zbog lažnog svjedočenja osuđeni Jovana Kajkut na uslovnu kaznu od tri mjeseca zatvora, a Mirsad Alagić na novčanu kaznu od 5.000 maraka.

Branioci optuženih, advokati Vladimir Raosavljević, Mirko Dabić, Željko Šurlan i Nenad Balaban, u petak su kazali da trenutno nemaju dokaza, ali i dalje traže da se sav materijal korišćen za DNK vještačenje u ovom slučaju dostavi sudu. Tužilac Glamočanin je rekao da za sada ni on nema novih dokaza.

Advokat Raosavljvić je napomenuo da su do sada od Biološkog fakulteta u Beogradu više puta tržili da dostavi materijal, a to nije učinjeno. Advokati optuženih su istakli da taj DNK nalaz koji je radio vještak Dušan Keckarević nije stručno i pravilno urađen i da ima niz propusta i kontradiktornosti.

Prema optužnici, Koljančić je otet 5. oktobra prošle godine ispred restorana "Stari mlin" u Banjaluci, prebačen u Piskavicu u zaselak Babići gdje je, pod prijetnjom da će biti ubijen, natjeran da potpiše unaprijed pripremljene ugovore na štetu svoje imovine u vrijednosti od 3,9 miliona maraka. Otmičari su ga pustili kada su saznali da su otkriveni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana