Istraga o ubistvu srpskog policajca u Loznici vodi ka Srpskoj

Nebojša Tomašević
Istraga o ubistvu srpskog policajca u Loznici vodi ka Srpskoj

BEOGRAD - Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da su u mobilnom telefonu Fatona Hajrizija, ubice srpskog policajca u Loznici, pronađene neke adrese iz Banjaluke što će biti istraženo.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske nisu mogli da komentarišu informaciju koja se odnosi na pronalazak adresa iz Banjaluke u telefonu Hajrizija.

- Policija Srpske je istog dana kada se desilo ubistvo u Loznici obaviještena o tome. U okviru istrage tog slučaja uhapšen je Zoran Radovanović, odnosno Miletić i obavljeni su pretresi na dvije lokacije, a pretresen je i njegov auto i pronađeni su dokazi koji se mogu povezati sa izvršenjem krivičnog  djela - rekli su u policiji ne navodeći detalje.

“Glas Srpske” obratio se i Republičkom tužilaštvu povodom ovog slučaja i povezivanja Hajrizija sa nekim adresama u Banjaluci, ali do ovog trenutka odgovor nismo dobili.

Pojedini mediji objavili su da su na pomenutim adresama možda bile neke mete što je trebalo da izazove haos u BiH da bi Srbija bila optužena.

Komentarišući te napise ministar Dačić je rekao da je istraga u toku i da je potrebna i međunarodna pravna pomoć.

- Još nije poznato kakav je bio plan ubice srpskog policajca Fatona Hajrizija kada pređe iz Srbije u BiH. Važan je detalj da li je on već bio u Nemačkoj pre toga, jer je po priči njegovog brata bio i ukrao mu dokumenta. Važno je utvrditi kako je Faton uspostavio kontakt sa državljaninom Slovenije koji je pozvao uhapšeni bračni par u Bijeljini i Mladenovcu da pronađu nekoga ko će da ga preveze. Svi su oni predmet dalje istrage - rekao je Dačić za Pink TV.

Istakao je da Priština pokušava da izbjegne odgovornost u vezi sa ubistvom policajca Krsmanovića, jer za Fatonom nije raspisana potjernica poslije njegovog bjekstva iz zatvora na Kosovu i Metohiji.

Dačić je rekao da je riječ o ubistvu sa umišljajem, u koje je umiješano više različitih centara moći, ali da albanska strana pokušava da ubistvo poveže sa kriminalom, a ne sa terorizmom. Pomenuti albanski terorista Faton Hajrizi 17. jula uveče tokom kontrole “mercedesa” u kojem je bio pucao je na policiju i usmrtio policajca Nikolu Krsmanovića (34) i teško ranio njegovog kolegu Vjekoslava Ilića (50). Napadač je prilikom izlaska iz vozila pucao iz pištolja, pogodivši Krsmanovića u grudi, a Ilića u rame, nakon čega je pobjegao. Dan kasnije je u Bijeljini policija Srpske uhapsila Zorana Radovanovića koji se sada preziva Miletić u okviru potrage za ubicom policajca. On je predat u nadležnost Tužilaštva i Suda BiH radi određivanja ekstradicije. Radovanovića, odnosno Miletića terete da je pomogao u prevozu osumnjičenog Hajrizija tokom bjekstva.

Odbjegli albanski terorista Faton Hajrizi lociran je u petak 19. jula u ataru Banje Koviljače i ubijen je kada je otvorio vatru na policajce.

Ekstradicija

Ministarstvo pravde u Savjetu ministara još nije primilo nikakvu obavijest od Suda BiH u vezi sa Zoranom Miletićem, koji je uhapšen u Bijeljini u okviru potrage za ubicom policajca u Loznici, rečeno je Srni iz ovog ministarstva.
Republički javni tužilac Dragica Glušac rekla je ranije da je Miletić predat u nadležnost Tužilaštva i Suda BiH radi određivanja ekstradicije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana