I policija u Srpskoj traga za ubicom policajca

Srna
I policija u Srpskoj traga za ubicom policajca

BEOGRAD, BANjALUKA - Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske preduzimaju niz mjera i radnji u vezi sa potragom za licem koje je noćas izvršilo krivično djelo teško ubistvo, prilikom čega je smrtno stradao policijski službenik Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije u Loznici, saopšteno je iz MUP-a Srpske.

-Od samog događaja, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske su u stalnoj komunikaciji sa kolegama iz Srbije i preduzimaju niz mjera na područjima koje operativno pokrivaju policijske uprave Zvornik i Bijeljina, a sve u cilju lociranja i lišenja slobode koji je počinilo ovo krivično djelo, imajući u vidu blizini granice dvije zemlje - navodi se u saopštenju.

Uz policijske službenike ove dvije uprave, u potragu su uključeni i pripadnici jedinica žandarmerije.

MUP Srpske poziva građane, posebno one koji žive u navedenom pograničnom području, da ukoliko primjete lice sa fotografije, odmah pozovu policiju na broj 122.

U Loznici je sinoć ubijen policajac, dok je drugi teško ranjen, prilikom kontrole na punktu u Lipničkom Šoru "mercedesa" tutinske registracije, u kojem su se nalazile dvije osobe.

Policija intenzivno traga za napadačem koji je prilikom izlaska iz vozila pucao iz pištolja, pogodivši policajca Nikolu Krsmanovića u grudi, a policijskog službenika Vjekoslava Ilića u rame, nakon čega je pobjegao.
Policija je na licu mjesta pronašla pasoš osumnjičenog, izdat od privremenih institucija takozvanog Kosova na ime Hajziri Artan (33).

Povodom tragičnog događaja u Loznici ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić je izrazio duboko saučešće porodici stradalog, Ministarstvu unutrašnjih poslova, kao i svim građanima Srbije.

-Ovaj tragični gubitak podsjeća nas na svakodnevne rizike i opasnosti sa kojima se suočavaju policajci dok obavljaju svoju dužnost zaštite građana i očuvanja javnog reda. Policajac Nikola Krsmanović je izgubio život štiteći zajednicu i zbog toga zaslužuje naše najveće poštovanje i zahvalnost - istakao je Nešić.

On je ukazao na važnost međunarodne saradnje u oblasti bezbjednosti, posebno između BiH i Srbije, kako bi se osigurala bezbjednost svih građana.

-U ovim teškim trenucima, stojimo uz naše srpske kolege i prijatelje, pružajući im podršku i solidarnost. Republika Srbija može računati na našu spremnost da zajednički radimo na prevenciji kriminala i zaštiti života i imovine naših građana - poručio je Nešić.

Iz Ministarstva je saopšteno da je od trenutka napada Ministarstvo bezbjednosti, zajedno sa svim relevantnim agencijama, uključeno kao pomoć u rasvjetljavanju svih okolnosti ovog zločina, a Nešić je sve vrijeme na vezi sa MUP-om Srbije, pružajući svu moguću podršku u istrazi.

Nešić je apelovao na nadležne organe da učine sve što je u njihovoj moći da se počinilac ovog strašnog zločina privede pravdi i odgovara za svoje postupke.

-Porodici preminulog policajca, kao i njegovim kolegama i prijateljima, izražavam najdublje saučešće i želim im snagu u ovim teškim trenucima. Imajući u vidu da je Nikola stradao od ruke nečovjeka koji veliča Adolfa Hitlera i OVK, svojim heroizmom i žrtvom ušao je u vječnost zajedno sa najvećim herojima srpskog naroda - zaključio je Nešić.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan uputio je najiskrenije saučešće ministru unutrašnjih poslova Srbije Ivici Dačiću, kao i svim pripadnicima MUP-a Srbije, a posebno porodici i prijateljima policijskog službenika koji je ubijen u Loznici.

Karan je izrazio nadu da će izvršioci ovog gnusnog zločina biti izvedeni pred lice pravde i biti najstrože kažnjeni, saopšteno je iz MUP-a.

-Napad na policijske službenike opomena je svima nama da borba protiv nasilja ne smije posustati, ali i podsjetnik da je posao policajca jedan od najtežih - naglasio je Karan.

Policijskom službeniku koji je ranjen u napadu, Karan je uputio iskrene želje za brz oporavak.

Pripadnici Žandarmerije stigli su u Loznicu i uključuju se u potragu za Hajrizi Artanom,.

U Loznici je podignut najviši stepen bezbjednosti i sve raspoložive policijske snage nalaze se na terenu, a u potragu se oključuje i riječna policija, javili su beogradski mediji.

Prema istom izvoru, Albanac Hajrizi Artan (33) za kojim se traga zbog napada na policajce u Loznici, bjegunac je iz zatvora, a krenuo je da bježi migrantskim rutama u EU.

On je navodno prije 15 dana pobjegao iz zatvora na Kosovu i Metohiji, te se pretpostavlja da je zbog toga zapucao na policajce kada su zaustavili taksi vozilo tokom rutinske kontrole u Loznici.

Artan Hajrizi rođeni je brat Fatona Hajrizija, koji je nedavno pobjegao iz zatvora u Smrekovici 6. jula, na Kosovu i Metohiji, a ranije je bio osuđen za ubistvo ruskog vojnika, pripadnika KFOR-a, prije dvije decenije kod Drenice, dok je čak devet puta bježao iz zatvora.

Osumnjičeni Artan Hajrizi je na društvenim mrežama objavljivao fotografije sa zastavama terorističke OVK i likom Hašima Tačija, kao i fotografiju pored velikog postera sa likom ozloglašenog teroriste Adema Jašarija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana