Hrvatska odobrila izručenje Dušana Lovrenovića, bjegunca iz akcije „Storidž"

Nebojša Tomašević
Hrvatska odobrila izručenje Dušana Lovrenovića, bjegunca iz akcije „Storidž"

SARAJEVO - Dušan Lovrenović (28) iz Gradiške, koga Tužilaštvo BiH potražuje u okviru predmeta "Storidž 2" zbog organizovanog međunarodnog šverca drogom i oružjem, uskoro će biti izručen u BiH, potvrđeno je „Glasu Srpske".

Njegovo izručenje odobrile su vlasti Hrvatske u kojoj je on uhapšen nakon što se u prisustvu advokata predao policiji u Zagrebu.

U Tužilaštvi BiH „Glasu Srpske" su potvrdili da se uskoro očekuje izručenje Lovrenovića, ali da datum ne mogu da saopšte zbog sigurnosnih razloga.

- Tužilaštvo o BiH je sa partnerskim institucijama Hrvatske intenzivno sarađivalo kako bi se osiguralo izručenje osumnjičenog pravosuđu BiH, gdje će se procesuirati u okviru predmeta „Storidž" koji se odnosi na organizirani kriminal i druga teška kaznena djela na području Gradiške, Banja Luke i drugih gradova-rekli su u Tužilaštvu BiH.

Dodali su da je tužilaštvo spremno za procenjuiranje osumnjičenog te da očekuju  da će se izručenje desiti u narednim danima.

Dušan Lovrenović je izbjegao hapšenje u akciji "Storidž 2"u decembru prošle godine i od tada se tragalo za njim. Uhapšen je 7. marta kada  je  zajedno sa advokatom  došao u policiju u Zagrebu i rekao da hoće da se preda.

Tužilaštvo BiH Lovrenovića je označilo kao  glavnu osobu  za nabavku narkotika i oružja i jednog od rukovodilaca kriminalne grupe. Zajedno s njim kao organizatori  grupe označeni su njegov otac Milivoje Lovrenović zvani "Čaruga" koji je bjekstvu i za kojim je i MUP Srbije raspisao potjernicu zbog ubistva Strahinje Stojanovića, te Predrag Petković zvani "Perliko" koji se početkom oktobra predao Tužilaštvu BiH i određen mu je pritvor.

Akcijom "Storidž2"  obuhvaćeno je više od 30 osoba koje se terete da su od 2019. godine kao organizovana kriminalna grupa bavili međunarodnim švercom droge i oružja, od čega su ostvarili veliki materijalnu korist.

Ova grupa razbijena je između ostalog i zahvljaujui dešifrovanju aplikacije „Skaja", a Dušan Llovrenović je koristio aplikaciju pod nadimkom „Omladinac".

Kriminalnu grupu kojoj su pripadali Lovrenovići terete da su iz Albanije i Crne Gore nabavljali velike količine marihuane, koje su švercovali  u BiH i skladištili na području Gradiške. Dio droge su preprodavali u BiH, dok su veći dio prepakivali i krijumčarili dalje prema Hrvatskoj, Sloveniji, Mađarskoj i Njemačkoj. Na ročištima za pritvor članovima ove grupe pominjalo se da su u Evropsku uniju prokrijumčarili oko tonu droge.

Sumnja se da  je grupa kokain kupovala  i od poznatog narkokartela "Tito i Dino" te da je Dušan Lovrenović organizovao proizvodnju marihuane u Sloveniji gdje  otkrivena ilegalna laboratorija.

Prema dokumentima iz istrage ova grupa je drogu oružje preko grancie prebacivala u kombijima i automobilima u kojima su namjenski ugrađivani "štekovi" za njihovo skrivanje.

- Drogu su preuzimale njima poznate osobe u Zagrebu i Splitu, te Budimpešti, Štutgartu i Berlinu. Time su zarađivali velike iznose novca, koji su kupovali nekretnine i skupocjena vozila", navodi se u dokumentima iz istrage.

Prema operativnim podacima oružje koje je pomenuta kriminalna grupa prodavala završavalo je, između ostalog, u rukama zloglasne kriminalne bande Veljka Belivuka, zvanog Velja Nevolja. Radilo se mahom o gasnim pištoljima koji su kupovani u Slovačkoj, a potom su prepravljani i prodavani kupcima u Njemačkoj, Holandiji i Srbiji.

Dušan Lovrenović pominje se i u policijskim izvještajima u akciji "Staza", kojom je obuhvaćeno 12 osoba. Kao organizator te grupe označen je Dragan Pajović, koji je u bjekstvu.  Lovrenović se navodi kao njegova direktna veza za krijumčarenje droge preko granice BiH za zemlje Evropske unije.Osim ovoga protiv  Dušana i njegovog oca Milivoja Lovrenovića u avgustu ove godine Policija Rešpublike Srpske dostavila je i dopunu izvještaja o počinjenom krivičnom djelima paljevina i bombaški napadi. Tom dopunom izvještaja njih terete za zastrašivanje policijskih službenika i drugih osoba, a radi se  paljevinu imovine vozača i brata načelnika Policijske uprave  Gradiška Bojana Škorića, odnosno pilane u Donji Podgradcima koja je zapaljena u decembru 2019. te bacanju bombe na noćni klub "Utopia" u Gradišci, koji se nalazi u sklopu fudbalskog stadiona. Osumnjičeni su i za organizovanje "bombaškog napada" na imovinu vlasnika hostela u Gradišci Daniela P.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana