Grabovac: Procesuirati po komandnoj odgovornosti

Srna
Grabovac: Procesuirati po komandnoj odgovornosti

BANjALUKA- Predsjednik Odbora za traženje zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Marko Grabovac smatra da bi srpski predstavnici u zajedničkim institucijama trebalo da zatraže od Tužilaštva BiH da javno otvori arhive i dokumentaciju, te konačno procesuira po komandnoj odgovornosti naredbodavce i izvršioce zločina nad Srbima u zapadnokrajiškim opštinama 1995. godine.

Grabovac kaže da je neprihvatljivo da ni 25 godina nakon rata još niko nije odgovarao za ratne zločine koje je Hrvatska vojska počinila nad Srbima u Mrkonjić Gradu i zapadnokrajiškim opštinama.

"Hrvatska je izvršila agresiju na BiH 1992. godine kada je počinila teške zločine nad Srbima u Sijekovcu i Brodu, te 1995. godine u Mrkonjić Gradu i zapadnokrajiškim opštinama, gdje su ostale opljačkane i spaljene srpske kuće i masovne srpske grobnice", rekao je Grabovac Srni.

Grabovac je istakao da Tužilaštvo BiH godinama ništa ne čini da odgovorni za ove ratne zločine budu procesuirani, uprkos činjenici da su institucije Republike Srpske i razna udruženja na vrijeme dostavile brojne dokaze, arhive i izjave svjedoka o ovim zločinima pravosuđu BiH i Haškom tribunalu.

"Licu pravde se ne privode naredbodavci i izvršioci ovih zločina, izuzev manjeg broja nižerangiranih vojnika", naveo je Grabovac.

U organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova sutra će u Mrkonjić Gradu biti obilježeno 25 godina od stradanja Srba u zapadnoj Krajini.

Hrvatska vojska sa jedinicima takozvane Armije BiH i HVO-a napala je u septembru i oktobru 1995. godine 13 zapadnokrajiških opština - Ripač, Petrovac, Drvar, Grahovo, Glamoč, Ključ, Sanski Most, Mrkonjić Grad, Šipovo, Srbobran, Jajce, Kupres i Krupa na Uni.

Te opštine bile su u sastavu Republike Srpske i sa tog područja muslimansko-hrvatske snage ubile su 1.644 vojnika i civila, sa vjekovnih ognjišta protjerale 120.000 Srba, opljačkale pokretnu imovinu, a nepokretnu uništile i onesposobile.

Samo na području opštine Mrkonjić Grad uništeno je 1.608 kuća i 700 stanova, a ratna šteta procijenjena je na 680 miliona KM.

Hrvatske i muslimanske snage za sobom su ostavile pustoš i masovne grobnice.
U Mrkonjić Gradu ekshumirano je 181 tijelo žrtava, među kojima 81 civil, 97 boraca Vojske Republike Srpske, tri pripadnika MUP-a Republike Srpske. Među ekshumiranima je bilo 10 žena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana