Gorjele sušilica i mašina za suđe u Banjaluci

Nezavisne
Gorjele sušilica i mašina za suđe u Banjaluci

BANjALUKA - Neredovno servisiranje i starost kućanskih aparata doveli su do požara u Banjaluci i intervenisanja Vatrogasno-spasilačke brigade.

Ove godine Vatrogasno-spasilačka brigada imala je dvije intervencije zbog kućanskih uređaja.

Kazali su ovo iz Odsjeka za poslove civilne zaštite i Profesionalne teritorijalne vatrogasno-spasilačke jedinice za "Nezavisne novine" te dodali da je ove godine došlo do jednog zapaljenja sušilice za veš i jednog mašine za pranje suđa, što je duplo više u odnosu na prošlu godinu.

"Najčešći razlozi nastanka požara ove vrste su: starost uređaja, neredovno servisiranje ili neadekvatne elektroinstalacije i drugo", kazali su oni, te dodali da štetu i uzroke požara utvrđuje nadležno odjeljenje za PPZ MUP-a Republike Srpske.

"Osnovno što građani treba da urade u ovakvim slučajevima jeste da isključe električnu energiju, odnosno napajanje uređaja, pokušaju sami ugasiti nastali požar, istovremeno pozivajući lokalnu vatrogasnu jedinicu", objasnili su oni.

Kako dodaju, svi uređaji u kući ili stanu lošeg kvaliteta, neredovnog servisiranja, neadekvatnih elektroinstalacija i nepravilnog rukovanja su podložni nastanku požara, prenose Nezavisne.

"Prošle godine Vatrogasno-spasilačka brigada je imala jednu intervenciju takve vrste u istom periodu", kazali su oni.

Kako objašnjavaju serviseri, popravku ili servis veš-mašine ili drugih kućanskih aparata treba raditi uvijek kada primijetimo da nešto nije u redu i da se veš-mašina ne ponaša kao kada smo je kupili.

"Kvarova može biti bezbroj. Na primjer, može da se desi da mašina neće da povuče omekšivač, ili da neće da radi centrifuga, centrifuga može da bude bučna i da se bubanj izuzetno jako čuje, mašina može i da se pomjera i skače, da ne ispira veš, a sve to ne treba da se zanemaruje, već da se pozove majstor kako bi se svi kvarovi otklonili", objasnili su oni, te dodali da je ista situacija i sa ostalim kućanskim aparatima.

Prema riječima jedna Banjalučanke koja je nedavno servisirala mašinu, uspaničila se kada su u ovom kućanskom aparatu pronašli dvije krpe koje su se zaglavile, ali i ekser.

"Mašina se ponašala drugačije nego obično, nije centrifugirala i duže je prala veš, a kada sam pozvala majstora on je pronašao zaglavljenu krpu i ekser", kazala je ona.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana