Falsifikovali i prodavali diplome

Nebojša Tomašević
Falsifikovali i prodavali diplome

Banjaluka - Protiv Dragana Ćućuza (40), Borislava Lakića (30), Miroslava Čulića (49) i Gordana Vojvodića (25) iz Mrkonjić Grada, Roberta Markovića (28) iz Banjaluke i Gorana Ponjevića (21) iz Šipova podignuta je optužnica kojom se terete za falsifikovanje isprava i pomaganje u tom krivičnom djelu.

Oni se terete da su od kraja 2009. do aprila ove godine u ilegalnoj štampariji smještenoj u Ćućuzovoj kući u mjestu Brdo kod Mrkonjić Grada štampali lažne diplome o završenoj srednjoj školi, uvjerenja o položenim državnim ispitima, kao i licence za vozače motornih vozila.

Ćućuz se tereti i za prikrivanje jer je 2008. godine kupio ukradeni "golf 4" koji je registrovao tako što je falsifikovao dokumenta. Optužnicu protiv njih podiglo je banjalučko Okružno tužilaštvo Kancelarija u Mrkonjić Gradu.

Tokom akcije "Diploma" u Ćućuzovoj kući pronađeno je više od 80 lažnih diploma i drugih dokumenata spremnih za prodaju. Optuženi se terete da su lažne diplome i dokumenta prodavali po cijenama od 1.000 do 1.500 maraka, u zavisnosti od "vrijednosti", na području Banjaluke, Mrkonjića, Šipova i Prijedora. Falsifikovane diplome prodavane su u državnim, ali i privatnim preduzećima i ustanovama. U dosadašnjem toku istrage ispitano je više od stotinu svjedoka i otkriveno više od 80 falsifikovanih diploma i ostalih isprava. Prodali su najviše diploma srednjih tehničkih škola koje su kupci predavali i u Ministarstvo saobraćaja i veza RS, koje im je na osnovu toga izdalo rješenja da se mnogu baviti prevozom.

U toku istrage otkriveno je da je na području Mrkonjić Grada privatni prevoznik na osnovu lažne licence dobio dozvolu za prevoz opasnih i zapaljivih materija. Ponjević je bio student kriminalistike na banjalučkom Fakultetu za bezbjednost i zaštitu. Sumnja se da je ovaj fakultet upisao sa lažnom diplomom.

Štamparija

Osim ilegalne štamparije, koja je pronađena u kući osumnjičenog Dragana Ćućuza, policija je tokom akcije "Diploma" pronašla: 800 bjanko diploma i uvjerenja za prodaju, četiri računara i laptop, tri štampača i pet pečata školskih i ustanova koje se bave vanrednim obrazovanjem kandidata. Zaplijenjeno je i više CD-ova i ostale računarske opreme. Osim toga, pronađena su 84 metka kalibra 7,62 i 25 metaka kalibra 7,65 milimetara i više mobilnih telefona.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana