Evropol se oglasio o akciji ”Mozaik 2023”

GS
Evropol se oglasio o akciji ”Mozaik 2023”

O akciji ”Mozaik 2023” oglasila se i Evropska policija (EVROPOL), navodeći da je tokom operacije identifikovano 39 osumnjičenih za iskorištavanje djece za pornografiju u osam zemalja, te da je pružena zaštita dvjema žrtvama.

”Operacija je trajala od 6. do 17. novembra. Izvršena je 41 racija u osam zemalja, a tri osumnjičena su već uhapšena ili optužena za zločine u vezi sa distribucijom slika zlostavljane djece. Tokom akcije oduzeto je više od 200 predmeta koji sadrže fotografije i video snimke seksualnog zlostavljanja djece, uključujući računa, kompjuterske servere i memorijske kartice”, saopštio je Evropol.

Uloga Evropske policija bilo je omogućavanje razmjene informacija između svih zemalja uključenih u akciju.

U Evropolu podsjećaju da su pokrenuli preventivnu kampanju ”Reci ne!” (Say no!), koja je stavljena na raspolaganje svim zemljama u regionu Zapadnog Balkana, prenosi ATV.

Kampanja uključuje 10-minutni video koji prikazuje dvoje tinejdžera, dječaka i djevojčicu, kako ih kriminalna organizacija iskorištava na mreži za finansijsku dobit, odnosno pojedinačni seksualni prestupnik na internetu koji traži dodatni seksualni materijal.

Video sadrži savjete o tome kako se takvi zločini mogu prijaviti policiji i kako uopšte izbjeći da postanete žrtva, a možete ga pogledati u nastavku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana