Dušan Lovrenović, osumnjičen za međunarodni šverc droge i oružja, predao se policiji u Hrvatskoj

Nebojša Tomašević
Dušan Lovrenović, osumnjičen za međunarodni šverc droge i oružja, predao se policiji u Hrvatskoj

SARAJEVO - Dušan Lovrenović iz Gradiške, koji je obuhvaćen akcijom "Storidž 2", a koji je bio u bjekstvu, predao se policiji u Zagrebu, potvrđeno je "Glasu Srpske".

Prema našim saznanjima, on je u prisustvu advokata 7. marta pristupio policiji i rekao da hoće da se preda.

Trenutno se vodi proces njegovog izručenja u BiH.

On je u predmetu "Storidž 2"označen kao jedan od vođa kriminalne grupe kojoj se na teret stavlja šverc droge, oružja i krijumčarenja migranata.

Prema informacijama iz istrage, Dušan Lovrenović je bio  glavni za nabavku narkotika i oružja, a kokain je kupovao i od poznatog narkokartela "Tito i Dino".

Akcijom "Storidž 2" obuhvaćene su 22 osobe, a njih 10 se nalazi u pritvoru dok su nedavno trojica osumnjilenih pušteni na slobodu uz mjere zabrane.

Prema odluci Suda BiH, sa slobode se brane Radivoj Lekić, Aleksandar Vitezu i Dragoslav Radaković. Njima  je zabranjeno putovanje, sastajanje sa određenim osobama i međusobno komuniciranje.

Osim toga, odzeta su im lična dokumenta te su obavezani da se dva puta sedmično javljaju u nadležnu policijsku stanicu. Pomenutoj trojci nedavno je bio produžen pritvor kao i još desetorici uhapšenih u  akciji  "Storidž 2".

Na osnovu odluke o produženju pritvora iza rešetaka se nalaze Mladen Grbić, Veljko Ugrenović, Savo Dragišić, Saša Vidović, Filip Munjeran, Gordan Gvozden, Dražen Karan, Darko Vujić, Nebojša Tojagić, Dario Taškov. Pritvor im je produžen zbog opasnosti da bi, boravkom na slobodi, mogli da pobjegnu iz BiH, utiču na svjedoke, ali i da ponove krivična djela za koja se terete.

Istragom su obuhvaćeni i Milivoje Lovrenović, za kojim je raspisana potjernica zbog ubistva Slaviše Stojanovića, njegov sin Dušan te Predrag Petković, Jovica Grujić, Dario Jekić i Vladica Pavlović.

Ova grupa je osumnjičena da je dovezla 460 kilograma skanka kako bi ga preprodala u Hrvatsku, a uspjeli su da u Sloveniju prokrijumčare heroin vrijedan 38.000 evra.

Svi osumnjičeni su uhapšeni 8. decembra prošle godine u akciji Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske. Prilikom hapšenja pretreseno je 50 lokacija  na području Banjaluke,  Bijeljine, Doboja, Novog Grada i Gradiške koje su koristili osumnjičeni te je otkrivena laboratorija za uzgoj marihuane i zaplijenjeno 11 skupocjenih automobila, oko 100.000 KM, puške, pištolji.

Prema tvrdnji Tužilaštva BiH, po čijem nalogu je izvedena akcija, osumnjičeni su duži period krijumčarili drogu iz Albanije i Crne Gore u BiH, a potom u Hrvatsku, Sloveniju, Mađarsku i Njemačku.

Tužilaštvo BiH je u navelo da se u ovom slučaju  radi o izuzetno složenoj i obimnoj istrazi koju Tužilaštvo BiH nije uspjelo okončati u proteklom periodu jer je operativni materijal koji je MUP RS-a dobio "obiman i kompleksan te nije analiziran u cjelosti".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana