Donosimo detalje istraga u policijskoj akciji “Roma”

Nebojša Tomašević
Donosimo detalje istraga u policijskoj akciji “Roma”

PRIJEDOR - Osumnjičeni koji su uhapšeni u akciji “Roma” zbog šverca narkotika djelovali su u dvije grupe. Jedna je preprodavala kokain, a druga je odgovorna za uzgoj i šverc marihuane.

Ovo je pokazala dosadašnja istraga koja još nije okončana, zbog čega je, kako saznajemo, prijedorsko Okružno tužilaštvo tražilo da za tri mjeseca bude produžen pritvor za 11 osumnjičenih.

Kako saznajemo tužilaštvo je u obrazloženju svog zahtjeva navelo da treba da  bude saslušano još nekoliko svjedoka i vještačeni zaplijenjeni narkotici.

Akcija “Roma” sprovedena je krajem aprila, a nakon ispitivanja uhapšenih iza rešetaka je smješteno njih 11, dok je dvoje pušteno da se brane sa slobode. Trenutno se iza brave nalaze Dajana Radošljević, Vanja Vuković, Bojan Savanović, Goran Hrvaćanin, Dražan Janjanin, Ognjen Kovačević, Dragan Vujičić, Igor Lakić (ranije Matijaš), Manojlo Kunić iz Prijedora, te Saša Mićić iz Modriče i Marko Ugrenović iz Gradiške.

Ročište po zahtjevu prijedorskog tužilaštva da im se za još tri mjeseca produži pritvor održano je nedavno u Okružnom sudu u Prijedoru, a odluko o tome donijeće Vrhovni sud Republike Srpske.

Sve osumnjičene obuhvaćene akcijom “Roma” tužilaštvo sumnjiči da su se od početka 2023. godine do 23. aprila ove godine bavili proizvodnjom i prometom droge na području Prijedora. Terete ih za preprodaju kokaina, ali i za uzgoj i prodaju marihuane, koju su između ostalog proizvodili u laboratoriji koja je pronađena u blizini Prijedora. Prema nezvaničnim informacijama osumnjičena Radošević bila je jedna od čelnih osoba u grupi za šverc kokaina, a osim nje glavnu riječ vodio je osumnjičeni Vuković.

Navodno su sa preprodajom marihuane povezani Lakić, Kunić, Mićić, Vujičić i Ugrenović.

Akcija “Roma” sprovedena je krajem aprila i tada je uhapšeno 14 osoba i zaplijenjeno oko 20 kilograma raznih narkotika, odnosno 18,6 kilograma marihuane, 1,24 kilograma kokaina i 790 grama hašiša. Tokom akcije zaplijenjeno je i 209 stabljika indijske konoplje, laboratorija za proizvodnju skanka. Pronađeno je i zaplijenjeno šest pušaka, pištolj, automobil, više mobilnih telefona, digitalne vage za precizno mjerenje i drugi predmeti koji će poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Dosije

Većina osumnjičenih obuhvaćena akcijom “Roma” poznata je odranije po sukobu s zakonom. Vanja Vuković je osuđivan zbog trgovine narkoticima i drugih krivičnih djela. Protiv Bojana Savanovića vodi se sudski postupak zbog sumnje da je pomagao u ubistvu Mihajla Stupara zvanog Šmit. Dajana Radošljević, ali i Vuković dovođeni su u vezu sa Daliborom Railićem zvanim Dugi, kome je u toku suđenje za organizovani šverc droge i ubistvo načelnika Sektora kriminalističke policije PU Prijedor Radenka Bašića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana