Dokazni dokument različit za sud i odbranu trvrdi branilac optuženog advokata Vukajlovića

Nebojša Tomašević
Dokazni dokument različit za sud i odbranu trvrdi branilac optuženog advokata Vukajlovića

BANjALUKA - Pojedini dokazi koje je republički tužilac Goran Glamočanin iznio u banjalučkom Okružnom sudu na suđenju advokatu Stojanu Vukajloviću iz Banjaluke, nisu isti kao oni koje ima odbrana, a koji su kopirani iz tužilačkog spisa.

Na ove razlike ukazali su advokati optuženog te istakli da je to  nezakonito. Nakon što se postupajući sudija Branimir Jukić uvjerio da jedan dokument zaista nije identičan, izvođenje materijalnih dokaza je prekinuto. Vukajlovića terete za pomaganje u povredi zakona sudiji Nebojši Pejoviću te da je u izvršnom postupku nezakonito kupio nekretnine vrijedne 566.800 KM za duplo manju cijenu od procijenjene.

Dokaz koji je upitan u ovom predmetu, a koji je izazvao brojne prigovore odbrane jeste zaključak o prvoj prodaji nekretnina od 28. novembra 2019. godine u izvršnom postupku u kome je advokat učestvovao kao kupac.

Branilac optuženog, Vlado Adamović kazao je da dokument koji posjeduje odbrana nije isti u odnosu na onaj koji je tužilac predao sudu.

- Kolega Dragan Tolimir kopirao je 4. i 5. maja sva dokumenta iz tužilačkog spisa. Taj zaključak koji mi imamo je bez štambilja i pečata ovjere. Vidimo da je onaj, koji je sada sudu predao tužilac, uredno ovjeren. Nikoga ne optužujemo, ali to ukazuje da je neko čačkao po dokazima i da nešto nije u redu - rekao je Adamović.

Nakon tog prigovora sudija Jukić uporedio je dokument koji je dobio od tužioca i onaj koji ima odbrana te utvrdio da postoje razlike.

- Dokument koji je predao tužilac ovjeren je na zakonit način, dok ovaj koji ima odbrana nema pečata i štambilja ovjere - rekao je Jukić te upitao tužioca  Glamočanina kako je moguće da odbrana ima različit dokument.

Tužilac je odgovorio da ne zna šta je odbrana kopirala, ali da ništa ne krije niti čini zloupotrebe. Sudija Jukić odlučio je da se u ovom predmetu pribavi spis Osnovnog suda o pomenutom izvršnom postupku kao i spis o suđenju Pejoviću, a u kojima se nalaze sporni dokazi.

Vukajlovićeva odbrana ukazala je da je u ovom predmetu veliki broj dokaza tužilaštva nezakonit, jer su kopije i jer su iz drugog predmeta. Advokata Vukajlovića terete da je za 283.400 KM kupio šest nekretnina u izvršnom postupku nad nepokretnostima protiv izvršenika Miloša Šmitrana iz Banjaluke. Vrijednost nekretnina je bila procijenjena na 566.800 KM. Izvršnim postupkom predsjedavao je sudija Pejović sa kojim je advokat dogovorio da se prijavi kao ponuđač i uplati zakonom propisano obezbjeđenje za svaku nekretninu. Sudija je zbog malverzacija osuđen na godinu zatvora i 40.000 KM novčane kazne zbog trgovine uticajem i povrede zakona od strane sudije.

Vještačenja

Sudija Branimir Jukić prihvatio je primjedbe odbrane i odlučio da neće prihvatiti arhitektonsko-građevinsko, kao ni forenzičko vještačenje u predmetu protiv Stojana Vukajlovića, jer potiču iz drugog slučaja.

- To eventualno može biti samo materijalni dokaz. Vještaci će biti saslušani samo kao svjedoci bez obrazlaganja nalaza, odnosno da potvrde da li su oni radili vještačenja - pojasnio je Jukić.

Odbrana je ukazala da nalazi ne mogu uopšte biti dokazi jer su nezakoniti. Oni su ranije ukazali da su sporni nalazi rađeni u predmetu protiv sudije Nebojše Pejovića, a ne za ovaj slučaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana