Suđenje Đuri Matuzoviću za zločin nad Srbima: Odbijen prijedlog da optuženi iznosi odbranu bez pitanja tužioca

Srna
Foto: Arhiva

SARAJEVO - Sudsko vijeće Suda BiH odbilo je danas prijedlog odbrane da Đuro Matuzović, kome se sudi za zločine nad Srbima u Orašju, da iskaz bez mogućnosti da mu Tužilaštvo BiH postavi unakrsna pitanja.

Advokat Vlado Adamović rekao je da ne predlaže da Matuzović svjedoči u svoju korist, već da iznese iskaz o činjenicama i okolnostima, bez mogućnosti da mu tužilac postavlja pitanja.

"Generalovo zdravlje je narušeno i ne želim ga izlagati uzrujavanju", rekao je Adamović i dodao da unakrsno ispitivanje u Sudu BiH odvija nezakonito, prenosi Birn.

Na pitanje predsjedavajuće Vijeća Minke Kreho koja zakonska odredba predviđa takav način davanja iskaza, Adamović se pozvao na rješenje Vrhovnog suda FBiH iz 2017. godine, kao i na pravo optuženog da iznosi primjedbe i komentare na dokaze.

Tužilac Milanko Kajganić protivio se iznesenom prijedlogu, a Vijeće je nakon konsultacija odbilo prijedlog.

"Odbija se prijedlog da optuženi u ovoj fazi postupka iznosi činjenice bez mogućnosti unakrsnog ispitivanja", rekla je Krehova.

Ona je ukazala na pravo da se ne odgovara na pitanje, te da je optuženi imao mogućnost da iznosi činjenice u svoju korist, kao i da ih komentariše, ali "ne može u ovoj fazi".

Branilac je ocijenio da to predstavlja "drastično kršenje prava na odbranu".

Matuzović je optužen s Ivom i Tadom Oršolićem, Markom Dominkovićem, Josom Nedićem, Markom Blažanovićem, Matom i Antom Živkovićem, Stjepom Đurićem i Mirkom Jurićem za progon srpskog stanovništva ubistvima, zatvaranjem, mučenjem, silovanjima i drugim nečovječnim radnjama počinjenim u Orašju.

Nastavak suđenja je 27. marta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana