Djevojčica iz Crne Gore planirala teroristički napad

GS
Djevojčica iz Crne Gore planirala teroristički napad

GRAC - U Gracu je podignuta optužnica protiv 14-godišnjakinje koja je uhapšena u maju zbog planiranja terorističkog napada nožem u navedenom austrijskom gradu.

Radi se o djevojčici porijeklom iz Crne Gore. U Njemačkoj je uhapšena još jedna osoba koja je s njom planirala ovaj teroristički napad.

Kod 14-godišnjakinje je tada pronađen propagandni materijal Islamske države, nož i sjekira, a policija ju je pronašla preko aktivnosti i razgovora na društvenim mrežama, javljaju austrijski mediji.

Napad je bio planiran u centru Graca, a namjeravala je nasumice da odabere žrtve, "nevjernike". Slike svojih planova napada poslala je putem Telegrama istomišljenicima. Nakon napada što više ljudi, planirala je i samoubistvo. Policija nije znala kada je napad tačno trebalo da se dogodi.

"Kronen Zeutung" piše da se radi o djevojčici iz Crne Gore koja živi u Gracu, ali još nema austrijsko državljanstvo, piše "Jutarnji list". U kući u kojoj je živjela zaplijenjeno je oružje, odjeća i računar s podacima, a istražitelji su tamo pronašli i propagandne materijale ISIS-a, sa brojnim video zapisima borbi i pogubljenja.

Uprkos brojnim dokazima, djevojčica nije priznala da je planirala napad, a čini se da njeni roditelji o tome nisu ništa znali, prenosi "b92".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana