Direktor Mikrofina mjenicama oštetio budžet RS za 407.000 KM?

N. T.
Direktor Mikrofina mjenicama oštetio budžet RS za 407.000 KM?

Banjaluka - Direktor Mikrokreditne organizacije "Mikrofin" Aleksandar Kremenović (46) iz Banjaluke osumnjičen je da je zloupotrebom službenog položaja oštetio budžet Republike Srpske za 407.000 KM.

Iz Centra javne bezbjednosti Banjaluka, navodeći njegove inicijale, saopšteno je da je on krivično djelo počinio između 2007. i 2010. godine.

- Osumnjičeni A. K. je u tom periodu prekoračio granice svoga ovlašćenja, te plasirao veći broj kredita izdajući uz njih vlastite mjenice. On je prethodno donio odluku o izdavanju mjenica suprotno Pravilniku o obrascu mjenice i naknade za posredovanje i Zakona o mjenici RS. Na taj način je nezakonito obezbijedio protivpravnu imovinsku korist od 407.000 KM - navodi se u saopštenju.

U policiji nisu mogli da otkrivaju druge detalje i da kažu koliki broj kredita je uz vlastite mjenice plasirao osumnjičeni.

Komentar Kremenovića na ovu prijavu policije juče nismo uspjeli da dobijemo jer nije bio u kancelariji firme. Sekretarica koja se javila na telefon je kazala da ga nema u kancelariji i da ne može dati broj njegovog mobilnog telefona.

Istražni organi istragu u "Mikrofinu" sprovodili su u januaru ove godine. Tada su pojedini mediji objavili da je ovo društvo plasiralo nekoliko hiljada kredita za koje se nisu izdavale mjenice Republike Srpske. "Mikrofin" je uz te kredite izdavao svoje mjenice koje je naplaćivao po pet maraka. Zavisno od visine kredita, izdavane su i do četiri mjenice. Kremenović je tada za pojedine medije govorio da je rad "Mikrofina" pod kontrolom Agencije za bankarstvo i da nisu radili ništa sporno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana