Direktor kompanije optužen za utaju 737.000 KM

G.S.
Foto: Fokus.ba

SARAJEVO - Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Dragana Kulina, rođenog 1959. godine u Sarajevu, zbog utaje poreza.

Kulin, koji je direktor firme "Unigrad" iz Istočnog Sarajeva, tereti se za utaju poreza u iznosu od 737.930 KM.

Kako navode u Tužilaštvu BiH Kulina se tereti da kao direktor i odgovorno lice u "Unigradu" u poslovnim knjigama za period od 2012. do 2015. godine nije unio tačne podatke koji se odnose na visinu stvarno ostvarenog prometa za novosagrađene nekretnine u stambeno-poslovnim objektima u Istočnom Sarajevu.

"U namjeri da izbjegne obračun, prijavu i plaćanje PDV-a, optuženi je putem podnesenih poreskih prijava za navedeni period nije iskazao ukupan ostvareni promet, niti izvršio obračun izlaznog PDV-a, te je na taj način, oštetito budžet BiH u ukupnom iznosu od 737.930 KM", saopštilo je Tužilaštvo BiH.

Kako se navodi u optužnici, optuženi je nakon izvršene prodaje novosagrađenih stanova, poslovnih prostora i garaža na osnovu zaključenih notarski kupoprodajnih ugovora od kupaca primao uplate, ali za iste nije izdavao konačne izlazne fakture, niti prijavio i platio obaveze za PDV, iako je plaćanje po osnovu izvršene kupoprodaje bilo izvršeno u cjelosti.

"Optuženi je, u namjeri da izbjegne plaćanja davanja propisanih poreznim zakonodavstvom BiH, pružao lažne podatke o svojim stečenim oporezivim prihodima i drugim činjenicama, koje su od uticaja na utvrđivanje iznosa obaveza, čime je počinio produženo krivično djelo poreske utaje ili prevare", navode u Tužilaštvu BiH.

Optužnicu je potvrdio Sud BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana