Devet osumnjičenih iz Kladnja predato u nadležnost tužilaštva

Srna
Foto: Klix.ba

TUZLA - Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Tuzlanskog kantona dostavili su Kantonalnom tužilaštvu Tuzla izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i predali devet osoba iz Kladnja koje su osumnjičene za teške krađe, krađe, šumske krađe, neovlaštenu proizvodnju i stavljanje u droge i falsifikovanje isprave, saopšteno je danas iz ovog tužilaštva.

Navedena krivična djela su počinjena tokom 2020. i 2021. godine na području Kladnja i drugih mjesta u Tuzlanskom i Zeničko-dobojskom kantonu.

Jedan broj osumnjičenih se tereti za 17 teških krađa i krađa u kojima su pribavili korist i oštetili vlasnike privatnih ili društvenih objekata na području Kladnja za više od 70.000 KM.

Osumnjičeni su da su provaljivali u privatne kuće, pomoćne objekte ili obavljali krađe na objektima u državnom vlasništvu i krali mašine, alate, kućne uređaje i namještaj, tehničku opremu, lovačke puške i opremu, saobraćajnu signalizaciju, nakit, satove, muzičku opremu i druge vrijedne stvari.

Šest osoba je osumnjičeno da su počinile dvije veće šumske krađe kojima su pribavile sebi korist i oštetile privatne vlasnike i šumu u društvenoj svojini u iznosu većem od 70.000 KM.

Pet osumnjičenih se tereti da su tokom 2020. i 2021. godine nabavljali i prodavali većem broju osoba opojnu drogu amfetamin na području Kladnja, Tuzle i Olova.

Nakon višemjesečne istrage Tužilaštva i MUP-a Tuzlanskog kantona, provedene u saradnji sa MUP-om Zeničko-dobojskog kantona, izvršeni su juče pretresi na većem broju lokacija na području Tuzlanskog i istovremeno Zeničko-dobojskog kantona.

Pripadnici MUP-a Tuzlanskog kantona uhapsili su 12 osumnjičenih, te su nakon kriminalističke obrade tri osobe puštene da se brane sa slobode.

Prilikom pretresa pronađeni su predmeti koji se dovode u vezu sa izvršenjem ovih krivičnih djela, određena količina droge, kao i oružje, municija, novac i drugi predmeti. U narednom periodu će se obaviti potrebna vještačenja.

Protiv osumnjičenih je otvorena istraga i biće ispitani u Tužilaštvu, dok će, nakon ispitivanja, postupajući tužioci nadležnom sudu predložiti određivanje mjere pritvora za osumnjičene.

Istraga će u narednom periodu vjerovatno za određene osobe biti proširena i na druge radnje izvršenja krivičnih djela.

Više informacija biće prezentovano nakon ispitivanja osumnjičenih i stavljanja prijedloga za određivanje pritvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana