Detalji sukoba u Banjaluci: Pijan ušao u tuđe dvorište pa izvukao "deblji kraj"

Nebojša Tomašević
Detalji sukoba u Banjaluci: Pijan ušao u tuđe dvorište pa izvukao "deblji kraj"

BANjALUKA – Kneževljanin M. T. i Banjalučanin S. L. prekršajno će odgovarati pred nadležnim sudom zbog tuče koja se desila u četvrtak uveče nedaleko od banjalučkog parka "Mladen Stojanović".

Policija je nakon ovog sukoba uhapsila M.T. koji je bio teško pijan i u krvi imao blizu dva promila alkohola i on će odgovarati za tri počinjena prekršaja Zakona o javnom redu i miru, odnosno za  vrijeđanje, ugrožavanje bezbjednosti napadom na život, tijelo ili imovinu i tuču i fizički napad. Banjalučanin S.L. se tereti samo za tuču i fizički napad.

Nezvanično saznajemo da je prije sukoba M. T. pijan došao u dvorište u kome je bio i S.L. te je vrijeđao osobe koje su bile i tu je prvo došlo do prepirke. Potom je došlo do sukoba pomenutog dvojca i međusobne tuče, a M.T. je izbačen iz dvorišta i pao je na asfalt. Tom prilikom je zadobio povrede.

Iz Policijske uprave Banjaluka naveli su da je u četvrtak oko 23.35 časova prijavljeno da je u ulici Dr Mladena Stojanovića narušen javni red i mir i da je u toku tuča više osoba.

- Policijski službenici su izašli na lice mjesta i utvrdili da su javni red i mir narušili M.T. iz Kneževa i S.L. iz Banjaluke. M.T. je lišen slobode, zbog počinjenih prekršaja iz člana 8, 11. i 12. Zakona o javnom redu i miru. On je alkotestiran i  utvrđeno je da ima 1,95 g/kg alkohola u organizmu. Protiv njega slijedi podnošenje zahtjeva za pokretanje prekršajnih postupka pred nadležnim sudom -  rekli su u policiji.

Dodali su da će zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka pred nadležnim sudom biti podnesen i protiv S.L. zbog počinjenog prekršaja iz člana 12 Zakona o javnom redu i miru, odnosno tuče i fizičkog napada. 

Prema Krivičnom zakoniku za počinjene prekršaje koje se stavljaju na teret osumnjičenima predviđene su novčane, ali i kazne zatvora. 

Zakon za vrijeđanje predviđa kaznu od 200 do 800 KM, a za prekršaj ugrožavanje bezbjednosti prijetnjom napada na život, tijelo ili imovinu od 300 do 900 KM ili do 30 dana zatvora. Za prekršaj tuča a i fizički napad  kazna je od 400 KM do 1.200 KM ili do 40 dana zatvora, odnosno od 800 do 1.600 KM ili 60 dana zatvora za onog ko organizuje tuču ili napad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana