Detalji stravične nesreće na pruzi u Zalužanima kod Banjaluke: Mašinovođa trubio, ali se dječak nije sklonio

Jelena Stanić
Detalji stravične nesreće na pruzi u Zalužanima kod Banjaluke: Mašinovođa trubio, ali se dječak nije sklonio

BANjALUKA - Sedmogodišnji dječak preminuo je, uprkos naporima ljekara Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Republike Srpske u Banjaluci, od posljedica povreda koje je zadobio kada ga je u subotu uveče udario putnički voz na pruzi u Zalužanima kod Banjaluke, potvrđeno je “Glasu Srpske”.

Tragedija u kojoj je ugašen mladi život desila se u subotu oko 19.30 časova kada se dječak našao na pruzi, a nije reagovao na zvučne signale upozorenja mašinovođe.

- Voz, koji se kretao na relaciji Banjaluka - Novi Grad, zaustavio se na stanici u Zalužanima, nakon čega je krenuo ka Banjaluci. Poslije nekih 200 metara mašinovođa je ugledao dijete na pruzi ispod nadvožnjaka, te je odmah krenuo da koči i trubi, ali se dijete nije sklonilo i lokomotiva ga je udarila - kazao je izvor “Glasa Srpske”.

Prema njegovim riječima, obaviješteni su policija i Hitna pomoć, a ubrzo su se okupili i mještani koji žive neposredno uz prugu u ovom naselju kako bi pomogli povrijeđenom.

- Ubrzo su stigli policija i Hitna pomoć, a sve se desilo brzo jer je jedino bilo bitno da se spasi mladi život - ispričao je izvor.

U UKC-u su kazali da je dječak primljen u 21.15 časova u Urgentni centar ove ustanove u politraumatizovanom stanju.

- Odmah se pristupilo hirurškom zbrinjavanju, ali uprkos naporima naših ljekara i medicinskog osoblja da mu spasu život, pacijent je nakon sat vremena usljed težine zadobijenih povreda preminuo - kazali su u UKC-u.

Nije poznato zašto se dijete u tim časovima našlo na pruzi bez nadzora roditelja, niti da li je riječ o mještaninu.

Iz “Željeznica Republike Srpske” saopštili su da je mašinovođa uočio dijete na pruzi, pokušao da ga upozori zvučnim signalima upozorenja i kočio, ali da se dječak nije sklonio.

- Na mjesto događaja izašli su nadležne službe Hitne pomoći i Ministarstva unutrašnjih poslova RS, kao i Komisija za vanredne događaje “Željeznica RS” - navodi se u saopštenju. Istakli su da je mašinovođi odmah urađen obavezan alko-test koji je bio negativan.

U Okružnom tužilaštvu Banjaluka kazali su da je tužilac naredio obdukciju tijela stradalog maloljetnika, te preduzimanje svih mjera i radnji kako bi se utvrdile okolnosti pod kojima se nesreća desila.

Apel

U “Željeznicama RS” apeluju na stanovništvo koje se kreće ili živi u blizini pruge da budu maksimalno odgovorni i oprezni prilikom prelaska preko pruge, te podsjećaju da neovlašćeno kretanje prugom nije dozvoljeno, jer na taj način ugrožavaju lični život, kao i bezbjedno funkcionisanje željezničkog saobraćaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana