Detalji pretresa u Banjaluci: Džip vodi do naručioca Ćulumovog ubistva?

Nebojša Tomašević
Foto: V. Tripić

SARAJEVO - Policija je jutros u okviru nastavka istrage o švercu droge u predmetima "Storidž" i "Transporter" i rasvjetljavanju drugih krivičnih djela oduzela skupocjeni "mercedes" vrijedan više desetina hiljada maraka, vlasništvo Jovana Jošila iz Banjaluke, saznaje "Glas Srpske".

Automobil je oduzet iz garaže zgrade u ulici Jasenovačkih logoraša, u kojoj Jošilo navodno ima stan. Policija je ovu zgradu pretresala i dan ranije kada su iz garaže izuzeta i dva motocikla.

Policija navodno istražuje moguću Jošilovu povezanost sa naručivanjem ubistva Slaviše Ćuluma. Pokojni Ćulum je osuđen na sedam godina zatvora zbog pokušaja ubistva Jošila i neposredno prije nego što je ubijen, bio je izašao iz zatvora. Za Ćulumovo ubistvo optužen je Siniša Šakić kome je suđenje u toku. Upravo je na jednom od ročišta republički tužilac, kao motiv za Ćulumovo ubistvo, sudu predala presudu o ubistvu njegovog brata Nedeljka. Za to ubistvo je bio optužen Jošilo, ali je oslobođen krivice.

U nastavku akcija "Storidž" i "Transporter", koje su sprovedene po naredbi Tužilaštva BiH, policija Srpske u utorak je uhapsila Jelenka Kneževića (51) iz Kneževa te Bilećane Mirjanu Vujović (43) i Aleksandra Ivkovića. Nakon ispitivanja, postupajući tužilac Tužilaštva BiH, po čijem nalogu je akcija hapšenja i izvedena, zatražio je pritvor za Kneževića i Vujovićevu zbog bojazni da bi mogli uticati na svjedoke, dokaze i saučesnike te opasnosti od bjekstva. Ivković je pušten nakon ispitivanja u tužilaštvu.

Kako je saopštilo Tužilaštvo BiH, Kneževića i Vujovićevu terete za međunarodni šverc većih količina skanka i kokaina, koje su krijumčarene u BiH, radi daljeg šverca prema zemljama EU.

Uhapšene, osim za šverc droge, terete i za povezanost sa naručiocima i počiniocima teškog ubistva načelnika krim-policije u Prijedoru Radenka Bašića. U Tužilaštvu su nakon hapšenja rekli da se uhapšeni povezuju sa učestvovanjem u naručenom ubistvu još jedne osobe, na području Banjaluke, a izvršeno je na način organizovanih egzekucija između pripadnika grupa organizovanog kriminala.

Prema nepotvrđenim informacijama, radi se upravo o naručivanju likvidacije Slaviše Ćuluma za koje se sudi Šakiću.

Iz MUP-a Srpske  se nisu oglašavali u vezi sa oduzimanjem "mercedesa", ali ni o detaljima istrage.

"TRANSPORTER"

Prema nekim informacijama, Jelenka Kneževića sumnjiče da je dio grupe Bojana Cvijetića, nekadašnjeg savjetnika bivšeg ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića, a koja je razbijena ranije upravo u akciji "Transporter". Ova akcija je sprovedena u jesen 2021. godine kada je uhapšeno 11 osoba zbog sumnje da su se kao organizovana kriminalna grupa bavili međunarodnim krijumčarenjem marihuane i kokaina te zaplijenjeno 300 kilograma droge.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana