Detalji potrage za Vukašinom Samardžijom iz Nevesinja: Epileptični napad i smrzavanje kobni za dječaka

Nevena Reljić
Detalji potrage za Vukašinom Samardžijom iz Nevesinja: Epileptični napad i smrzavanje kobni za dječaka

NEVESINjE - Dječak Vukašin Samardžija (11) iz sela Bojišta kod Nevesinja smrzao se u šumi, a najvjerovatnije je prije smrti imao epileptični napad.

Ovo je pokazala obdukcija koja je urađena danas u trebinjskoj bolnici, nakon što je dječak pronađen u subotu mrtav u šumi, u plitkom potoku u Ljeskovim barama kod Nevesinja.

Vukašin je od kuće otišao u četvrtak oko 15.30 časova sa psom. Kako se dječak nije vratio do večeri, porodica je počela da ga traži ali bezuspješno. Nakon prijave policiji, počela je opsežna potraga, a cijela Hercegovina digla se na noge. Vukašinov pas se vratio u petak popodne kući ali dječaka nije bilo.

U potragu se, osim policije i rodbine, uključilo više od 300 ljudi. Lokalna civilna zaštita, vatrogasci, lovci kao i gorske službe spasavanja iz cijele BiH, pretraživali su nepristupačan teren cijelu noć uz pomoć pasa tragača i dronova. U potragu su se uključili i pripadnici Helikopterskog servisa RS koji su teren pretraživali iz vazduha.

Vukašinov leš u subotu oko 11 časova pronašla je grupa mještana sedam kilometara od njegove kuće. Policijskim uviđajem je odmah utvrđeno da nema tragova nasilja.

Jedan od šestorice ljudi koji su pronašli tijelo, Draško Pejanović, na svom “Fejsbuk” profilu opisao je potragu za dječakom, navodeći da nikada u životu neće zaboraviti užasnu sliku koju je vidio.

- Rejon koji smo dobili da pretresemo bio je otprilike 40 do 50 hektara. Pretresali smo ga dva puta. Na nekim mjestima je šikara bila takva da sam pomislio da nema šanse da je tuda prošlo bilo šta osim divljih životinja, a ne dječak na biciklu. Lijeva granica rejona je plitak potok, a kroz njega voda ne teče nego se praktično cijedi. Prvi do potoka bio je  policajac iz Nevesinja. Nakon 250 metara, povikao je “Evo ga!” Na trenutak sam pomislio da je živ, srce mi je zaigralo, sva šestorica smo dotrčali i vidjeli dečaka kako leži u plitkom potoku. Bicikl takođe u potoku, dva metra od njega. Čovjek mu je opipao puls, ali je po boji i ukočenosti bilo jasno da dječak već dugo nije živ. Ležao je u potoku kao da spava - napisao je Pejanović.

Nevesinje ne pamti sličnu tragediju posljednjih decenija, a građani su i dalje u nevjerici.

Vukašin je pohađao peti razred OŠ “Risto Proroković” a kao djetetu sa smetnjama u razvoju imao je personalnog asistenta. Živio je u selu Bojišta sa roditeljima i mlađim bratom.

Saučešće

Načelnik Nevesinja Milenko Avdalović uputio je telegram saučešća porodici Samardžija, a nemili događaj nazvao tragedijom za cijelu opštinu.

- Ovo je tragedija za čitavo Nevesinje. Spasilačke službe su do posljednjeg trenutka potrage gajile nadu da će ishod biti drugačiji - naveo je Avdalović. Saučešće je izrazio je i Nenad Ikonić iz Republičke civilne zaštite koji je rukovodio akcijom potrage u kojoj je učestvovalo više od 400  ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana