Detalji o prinudnom slijetanju jedrilice kod Prijedora: Iskusni pilot bezbjedno prizemljio jedrilicu

Nevena Reljić
Detalji o prinudnom slijetanju jedrilice kod Prijedora: Iskusni pilot bezbjedno prizemljio jedrilicu

PRIJEDOR - Jedrilica Aerokluba “Prijedor”, kojom je upravljao Ljubiša Aramanda (46), prinudno je sletjela u kukuruzište jer je avion, koji ju je vukao, izgubio snagu pa je letjelicu ranije otkačio, saznaje “Glas Srpske”.

Prinudno slijetanje dogodilo se u utorak oko 19.20 časova u blizini kuća u ulici Mihajla Lalića i Jove Bosnića nedaleko od aerodroma “Urije”, sa kojeg su avion i jedrilica poletjeli.

Tokom  slijetanja lakše je povrijeđen saputnik E. K. (53), a zahvaljujući iskusnom pilotu Aramandi izbjegnuta je tragedija. Avion je takođe bezbjedno sletio.

Aramanda je za “Glas Srpske” kazao da je došlo do djelimičnog gubljenja snage na motoru aviona.

- Bio sam u jedrilici, avion me otkačio, pa sam primijenio vanredne mjere. Uradio sam sve što sam mogao da spasem živu glavu. Nisam udario u kuću već pao u kukuruze - rekao je Aramanda.

Dodao je da je jedrilica oštećena, ali da je posada prošla bez većih povreda.

- Nemam nikakvu povredu, a kolega ima longetu na nožnom prstu. Na visini od 20 metara, bez motora, kada jedrilica nema ni potrebnu brzinu ni visinu, moglo se desiti svašta. Ovo je rizičan sport i najvažnije je da nije bilo žrtava - kazao je Aramanda.

Let je organizovan zbog E. K, koji je želio da ide na obuku za letenje, pa je htio prvo da proba kako bi se odlučio na to.

Prijedorčani, a naročito mještani Urija, koje nazivaju “aerodromskim naseljem”, kažu da su navikli na let jedrilica i da su zahvalni pilotu zbog čije je pravovremene reakcije izbjegnuta velika tragedija.

- Ljudskih žrtava nema samo zbog Aramandinog iskustva i znanja. Da nije bilo njega, jedrilica je bukvalno mogla pasti na nečiju kuću - rekao je jedan od mještana koji nije htio da mu otkrivamo identitet.

Iz Policijske uprave Prijedor saopštili su da je u nezgodi lakše povrijeđena jedna osoba, koja je nakon ukazane ljekarske pomoći puštena kući. Istakli su da će više informacija biti poznato nakon završetka istrage.

Komisija

Predsjednik Skupštine Aerokluba i pilot-veteran Nebojša Nožinić rekao je za “Glas Srpske” da bi uviđaj trebalo da uradi komisija Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH. Dodao je da je u toku postupak imenovanja komisije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana