Detalji "Eskadrona": Bivši policajac na čelu kriminalne grupe, uhapšene i dvije žene

Nebojša Tomašević
Detalji "Eskadrona": Bivši policajac na čelu kriminalne grupe, uhapšene i dvije žene

BANjALUKA – Nekadašnji policajac Vladimir Malić (41) iz Banjaluke osumnjičen je da je bio na čelu grupe koju terete za šverc narkoticima koja je pala u akciji ”Eskadron”, a među uhapšenima je i čuvar u Kazneno popravnom zavodu u Banjaluci Goran Stojanović, potvrđeno je "Glasu Srpske".

Policija je u ovoj akciji uhapsila 19 osoba i njome je obuhvaćen i Rajko Pavić koji je već u pritvoru. Sve ih terete da su od početka 2023. godine do 28. maja preprodavali kokain po cijenama od 50 do 150 KM na području Banjaluke. Tužilaštvu je nakon ispitivanja u policiji predato 16 osumnjičenih. Kako nam je potvrđeno, među uhapšenima su i Vladimir Maksić, Darko Pavljuk, Aleksandra Radočaj, Dragoslav Jungić, te Dijana Palačković. Među osumnjičenima je i Borislav Đukanović zvani Gru iz Banjaluke, višestruki prestupnik koji već osuđivan za trgovinu narkoticima.

Prema našim informacijama Malića terete da je od njemu poznatih lica nabavljao veće količine opojne droge kokain. Zatim je, kako ga tereti policija, drogu radi skladištenja i čuvanja predavao osumnjičenom Maksiću koji je čuvao u porodičnoj kući i prepakivao u manja pakovanja te po uputstvima Malića predavao osumnjičenoj Radočaj i Pavljuku koji su je dalje predavali Jungiću koji je prepakivao u manja pakovanja i dalje predavao Stojanoviću i Palačkovićevoj radi dalje prodaje. Prema informacijama iz istrage drogu su kako se sumnja korisnicima prodavali i Malić i Jungić i Palačkovićeva i Stojanović.

Iz banjalučkog Okružnog tužilaštva je saopšteno da je 16 osumnjičenih sprovedeno u njihovu nadležnost. Dvije osobe se nalaze u bjekstvu, a radi se o N.J. (35) i M.D. (38). Nakon kriminalističke obrade na slobodu su pušteni A.P. (50) i Z.V. (46). Prema saopštenju, osumnjičenoj grupi se na teret stavlja da su počinili krivična djela neovlaštena proizvodnja i promet drogom i omogućavanje uživanja opojne droge.

- Grupa je osumnjičena da su u periodu od početka 2023. do 28. maja 2024. godine vršili nabavku, držali radi prodaje, posredovali u prodaji i prodavali kokain i marihuanu korisnicima u Banjaluci. Osumnjičeni će biti ispitani od strane tužioca koji će u nastavku postupka odlučiti o stavljanju prijedloga za određivanje mjere pritvora - navode u Tužilaštvu.

Dodali su da su uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu u Tužilaštvo su sprovedeni: B.Đ.  (41), M.L. (36), S.S. (28), Z.B. (19), V.M. (43), V.M. (31), A.R. (31), D.P. (40), D.J. (50), D.P. (43), G.S. (32), A.Ć. (52), M.Ć. (29), M.T. (37), B.M. (37), M.R. (36) svi iz Banjaluke.

U akciji ”Eskadron” uhapšeno je 19 osoba iz Banjaluke, a tokom akcije ukupno je zaplijenjeno oko 900 grama bijelog praška nalik kokainu, oko 1,1 kilogram marihuane i 35.000 KM.

Tokom realizacije akcije lakše je ranjen jedan pripadnik Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a Srpske koga je napao pas ”kane korso”. Reagovale su kolege koje su u samoodbrani pucali na psa, fragment zrna se rikošetirao i policajca pogodio u petu.

Većina ranije osuđivana

Većina uhapšenih ima debeo policijski dosije, a pojedini su osuđivani. Malić je bivši policajac koji ima deblji kriminalni dosije i ranije osuđivan. On je  zbog učešća u pljački 74.000 KM iz Pošta Srpske u Vrbanji u banjalučkom Okružnom sudu osuđen  na pet i po godina zatvora. Hapšen je 2020. godine u akciji "Kavez" zbog šverca narkoticima. Malić iza sebe ima i presudu od 21 mjesec zatvora zbog šverca droge jer je kod njega 2006. godine pronađeno 690 grama heroina. Tokom 2010. godine sumnjičen je i za pucnjavu u bivšem banjalučkom klubu Del Kapo  Tokom 2009. godine Malić je oslobođen optužbe za izazivanje opšte opasnosti, odnosno pucnjavu ispred pekoteke "Liles" u  kojoj je ranjeno više osoba, jer je banjalučki Okružni sud utvrdio da je "djelovao u nužnoj samoodbrani". Malić je prema vlastitom svjedočenju, svojevremeno radio u obezbjeđenju predsjednika Republike Srpske.

Osumnjičeni Pavić  je nedavno uhapšen i pritvoren zbog sumnje da je pomagao u otmici, a ranije je osuđivan zbog pucnjave u kojoj je ranjena djevojka, kao i spektakularnog bjekstva iz KPZ Banjaluka kada je pucao ka stražaru, ali ga srećom nije pogodio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana