Detalji bjekstva iz Kazneno-popravnog zavoda u Orašju: Robijaš se popeo na leđa “kolegi” i pobjegao iz zatvora

Jelena Stanić
Detalji bjekstva iz Kazneno-popravnog zavoda u Orašju: Robijaš se popeo na leđa “kolegi” i pobjegao iz zatvora

ORAŠJE - Edis Zukić (38) iz Gradačca pobjegao je iz zatvora u Orašju preskočivši zid, a u bjekstvu mu je pomogao osuđenik Vedran Kalinović (27) iz Srebrenika, saznaje “Glas Srpske”.

Sve se odigralo u četvrtak, a Zukić je, prema nepotvrđenim informacijama, u posljednje vrijeme imao porodičnih problema. Spekuliše se da bi to mogao biti razlog što se odlučio na bijeg iz zatvora.

- Kalinović je stao ispred zida, a na njegova leđa se popeo Zukić i preskočio zid. Očigledno je da su znali da je smanjen broj čuvara zbog epidemiološke situacije u zemlji, što su i iskoristili. Navodno je Zukić pobjegao da bi riješio neke porodične probleme - kazao je izvor “Glasa Srpske”.

Dodao je da je Zukić je zatvor stigao prije tri mjeseca na odsluženje kazne od godinu i osam mjeseci, na koju je osuđen zbog teških krađa.

U Kazneno-popravni zavod (KPZ) Orašje su kazali da posljednjih godina nisu imali slučajeva bjekstva i da vjeruju da su robijaši iskoristili nedostatak čuvara.

- Radimo na utvrđivanju svih okolnosti koje su dovele do bjekstva zatvorenika, kao i na otkrivanju mogućih saučesnika. Imamo dosta čuvara koji su na bolovanju ili u izolaciji zbog virusa korona, a čim nedostaje jedan stražar odmah nije u potpunosti obezbijeđen sektor koji on pokriva - kazali su u KPZ-u.

Dodali su da će istraga koju vode uprava zatvora, policija i tužilac, pokazati ko je odgovoran za ovaj propust, kao i ko je bjeguncu pomogao.

Ovo je drugo bjekstvo iz zatvora BiH ove godine. Iz KPZ-a Zenica je 24. aprila pobjegao Elvir Šabanović Moca i to samo šest mjeseci prije odsluženja kazne.

Šabanović je radio kod plastenika te je, kako je ranije pisano, bez ikakvog razloga pobjegao. Tada su u KPZ-u Zenica kazali da su ga tražili oko dva sata, nakon čega su raspisali potjernicu.

Šabanović je sljedećeg dana uhapšen na gradilištu u Koprivni i odmah prebačen u KPZ Zenica, gdje ga je čekala disciplinska prijava i 20 dana u samici te gubitak ostalih pogodnosti u ovom zatvoru.

Policija

U Policijskoj upravi Orašje su, navodeći inicijale zatvorenika, kazali da su o bjekstvu obaviješteni u četvrtak oko 17.30 časova.

- Dežurni istražilac kriminalističke policije Orašja i kriminalistički tehničar su potvrdili navode prijave i utvrdili da je bjeguncu pomogao V. K. iz Avnuše kod Srebrenika - kazali su u policiji dodajući da je time V. K. osumnjičen za krivično djelo omogućavanje bijega osobi kojoj je oduzeta sloboda.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana