Detalji avionske nesreće na Kozari: Dijelovi letjelice razbacani po šumi

Jelena Stanić
Detalji avionske nesreće na Kozari: Dijelovi letjelice razbacani po šumi

BANjALUKA - Olupina sportskog aviona koji je nestao iznad Kozare pronađena je danas u šumi u selu Subotići, a poginula su oba člana posade, pilot Irina P. (31) i operater Igor Ivanović (34) iz Beograda, potvrđeno je "Glasu Srpske".

Jedno tijelo pronađeno je u avionu, a drugo je bilo pored olupine. Fotografije sa mjesta nesreće na kojima se vide razbacani dijelovi olupine ukazuju na veličinu tragedije..

Prema nepotvrđenim informacijama, avion je najvjerovatnije udario ili okrznuo stijenu, koje su karakteristične za ovaj lokalitet. Saznajemo da su za vrijeme leta, koji je trajao oko pet časova, bili u kontaktu sa kopnom. Pilot navodno nije prijavio nikakve tehničke smetnje.

Avion "pajper 28", koji je u vlasništvu beogradske firme "STS avijacija", nestao je u četvrtak popodne, kad se izgubio radarski signal dok je letio iznad Kozare na području Omarske.

- Bilo je jasno da nešto nije u redu kada je stigao signal iz lokatora koji se aktivira u slučaju problema sa slijetanjem ili jačeg udara u zemlju - pojasnio je ovaj izvor.

Strmi obronci Kozare i magla koja je bivala iz sata u sat sve gušća otežavali su pronalazak letjelice, pa je potraga trajala skoro 24 časa.

U potragu za avionom uključile su se i kolege nestalih pilota Irine P. i operatera Igora I.

- Nas petnaestak mlađih željeli smo da pomognemo da ih pronađemo što prije. Teren je nepristupačan i nepregledan, a hladnoća i magla su nam otežavali potragu - kazao je jedan od radnika "STS avijacije" koji nije želio da mu objavimo ime.

Iz aviona su ispuštane vakcine za šumske životinje, odnosno lijekovi protiv bjesnila koji su se nalazili u hrani. Kretao se iz pravca Banjaluke ka Kozari, gdje je trebalo da izbaci tovar.

Opsežnoj potrazi za članovima posade i letjelicom su se u četvrtak, pored policije i pripadnika spasilačkih službi, pridružili i mještani, lovci, lugari koji su češljali pedalj po pedalj gustih kozarskih šuma.

U petak je u potragu uključen i dron, ali kako se ekipa "Glasa Srpske" i sama uvjerila, zbog magle je teren bio veoma slabo vidljiv. Olupinu su pronašli pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a RS u petak oko 15 časova.

Vakcinacija

Kompanija "STS avijacija" bavi se oralnom vakcinacijom životinja, a u Banjaluku su, poslije obavljenog posla u Hrvatskoj, došli prije nekoliko dana sa 13 aviona i oko 30 radnika, od kojih je više od pola pilota. Posao u Srpskoj trebalo je da bude završen ovog vikenda, odakle je planirano da idu u Tuzlu zbog istog posla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana