Detalji akcije "Vulf": Uhapšeno 13 osoba, oduzete cigarete vrijedne 400.000 KM VIDEO

Nebojša Tomašević
Detalji akcije "Vulf": Uhapšeno 13 osoba, oduzete cigarete vrijedne 400.000 KM VIDEO

BANjALUKA - Pripadni Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i Granične policije BiH u okviru akcije "Vulf" uhapsili su 13 osoba zbog sumnje da su krijumčarili i prodavali velike količine cigareta i duvanskih proizvoda, potvrđeno je "Glasu Srpske".

Akcija je sprovedena na području Banjaluke i Foče gdje pretreseno 17 lokacija u te zaplijenjena veća količina cigareta vrijednih oko 400.000 KM.

Nezvanično saznajemo da su uhapšeni: Ranko Vuković,  Radenko Obrenović, Vladislav Marković, Vladimir Kulić, Njegoš Miletić, Zdravko Ćosović, Ratko Janković, Milivoje Elez, Marko Janković, Vasilije Pljevaljčić, Jovan Milutinović, Milan Šarić i Milan Ostović.

Istragom je u ovom slučaju obuhvaćeno ukupno 14 osumnjičenih, ali jedan od njih nije uhapšen jer se nalazi u inostranstvu. Kako saznajemo među uhapšenima je navodno i granični policajac i jedan pripadnika MUP-a RS.

- Akcijom je obuhvaćen veći broj lica  koji su organizovani i međusobno povezani u kriminalnu grupu sa jasno definisanom organizacijom posla. Grupa je imala organizatore dobavljače vozače, čistače, saučesnike u krijumčarenju i rasturanju akcizne robe kao i kupce za nju. Ovako organizovane kriminalne grupe su se međusobno povezale u mrežu koja se protezala od Crne Gore do BiH radi izvršenja krivičnih djela krijumčarenje i rasturanje akcizne robe - saopštio je MUP RS.

Akcija "Vulf" sprovođena više mejseci pod nadzorom Tužilaštva BiH i po nalogu Suda BiH, a u njoj je učestovalo više od 250 policijskih službenika Granične policije i MUP-a Srpske.

- Prvi put je na ovaj način ostvarena saradnja policijskih agencija i zadokumentovano izvršenje više krivičnih djela organizovanog krijumčarenja i rasturanja cigareta stranog porijekla bez akciznih markica. Saradnja Granične policije i MUP-a RS  kroz  akciju razvijena je od centralnog do najnižeg lokalnog nivoa, odnosno, uprava kriminalističkih policija, te  su formirani zajednički mješoviti timovi za realizaciju akcije  - rekao je direktor granične policije Zoran Galić.

Dodao je da su u proteklom periodu otkrivene i određene koruptivne aktivnosti što će dovesti do procesuiranja jednog službenika Granične policije BiH i jednog lica koje je do nedavno bilo aktivni pripadnik MUP-a Republike Srpske.

Direktor Policije Republike Srpske Siniša Kostrešević kazao je da je veoma zadovoljan realizavijom akcije.

- Policija Republike Srpske u kontinuitetu duži niz godina ima odličnu saradnju sa Graničnom policijom i u proteklih dvije i po godine pruža pomoć u zaštiti istočnog dijela granice BiH. Trenutno sa 80 policijskih službenika učestvujemo u toj aktivnosti podrške Graničnoj policiji-rekao je direktor Kostrešević.

On je izrazio žaljenje što akcija „Volf" nije dobila međunarodni karakter s obzirom da je akcizna roba krijumčarena sa područja Crne Gore u BiH.

 -Kovid 19 i trenutna situacija sa pandemijom nas je spriječila da proširimo aktivnosti sa kolegama iz Crne Gore. Ovaj način saradnje u pogledu istrage i borbe protiv organizovanog kriminala sigurno će biti nastavljen i podignut na viši nivo sa kolegama iz Granične policije - napomenuo je direktor Kostrešević.

On je čestitao kolegama iz ove dvije policijske agencije na uspješno planiranoj i realizovanoj akciji.

Oduzeto

Tokom provođenja operativne akcije "Njolf" do sada je oduzeto 65 000 paklica cigareta. Time je kažu, u policiji, spriječena šteta od oko 400.000 KM. Akcize na zaplijenjene cigarete iznose o 350.000, a  45.000 iznosi PDV.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana