Detalji akcije “Vektor”: Lažnim dojavama ojadili naivne kladioničare

Nevena Reljić
Detalji akcije “Vektor”: Lažnim dojavama ojadili naivne kladioničare

ISTOČNO SARAJEVO - Devet osoba uhapšeno je u akciji “Vektor” zbog sumnje da su prevarama, pranjem novca i iznudama varali građane putem društvenih mreža javljajući im da imaju “dojave” o namještenim rezultatima sportskih takmičenja.

Materijalna šteta pričinjena ovim krivičnim djelima iznosi nekoliko stotina hiljada KM, a osumnjičeni su stanovnici Foče, Han Pijeska i Istočnog Sarajeva.

Saznajemo da su uhapšeni Gavro Janković, Mihajlo Domazet, Stefan Perišić, Miljan Sekulović, Dragan Dragičević, Bojan Gavrilović, Milan Mićević, Stefan Stojanović te Darko Čančar. Pod istragom je bilo 26 osoba, ali je policija uhapsila ovu devetoricu zbog sumnje da su bili “mozak” dobro organizovanih internetskih prevara.

Izvor blizak istrazi rekao je da su osumnjičeni pravili lažne profile na društvenim mrežama putem kojih su varali ljude iz inostranstva da imaju tačne rezultate o namještenim utakmicama, a onda su im oni slali novac.

- Imali su razne načine iznude novca, a svaki od njih je zaradio u prosjeku više od 30.000 KM. Radili su po principu da, kada neko uplati određenu sumu, ucjenjuju ga da treba još da uplati, ukoliko želi konačan rezultat. Onda bi rekli da to nije dovoljno, da se pojavilo nešto novo i da moraju dati još novca i tako su “muzli” stotine ljudi - navodi naš izvor.

Kako je navedeno u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, policajci su pod nadzorom Okružnog tužilaštva Trebinje sproveli akciju “Vektor” u okviru koje su izvršeni pretresi na 25 lokacija koje koristi 26 osoba.

- Sumnjiče se da su ova krivična djela počinili od oktobra 2020. godine do hapšenja na način da su posredstvom profila na društvenim mrežama reklamirali da posjeduju informacije o namještenim sportskim takmičenjima, a zatim su putem aplikacija za komunikaciju stupali u kontakt s oštećenima iz Sjeverne Makedonije, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Austrije, Švajcarske, Njemačke, Francuske i drugih zemalja - navode iz MUP-a RS.

Dodali su da su oštećene lažnim prikazivanjem i prikrivanjem činjenica držali u zabludi da posjeduju informacije o namještenim sportskim mečevima i navodili ih da putem servisa za slanje novca uplaćuju novac u svrhu navodnog klađenja.

Takođe, osumnjičeni su, prijeteći, vršili iznude s ciljem prinuđivanja oštećenih da uplaćuju dodatni novac.

“MORES”

U akciji “Mores” koju je juče sprovela SIPA, uhapšena su dvojica sudija i advokat zbog primanja mita i posredovanja. Nezvanično, riječ je o sudijama Osnovnog suda u Orašju i Kantonalnog suda Posavskog kantona te advokatu iz Šamca, koji je pušten da se brani sa slobode, dok će sudije biti predate nadležnom tužilaštvu. Tokom pretresa oduzeto je oko 4.500 KM i 100 evra. Sumnja se da su prvostepeni i drugostepeni sudija u parničnom postupku uzeli novac da bi na nižem i višem sudu u istom predmetu presudili u korist jedne osobe, a uz pomoć advokata koji je zastupao osobu protiv koje se vodio postupak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana