Detalji akcije “Vektor 1”: Lažnim dojavama i prijetnjama “zaradili” 100.000 KM

Jelena Stanić
Detalji akcije “Vektor 1”: Lažnim dojavama i prijetnjama “zaradili” 100.000 KM

ČAJNIČE - Tri osobe uhapšene su u nastavku akcije “Vektor 1” u Čajniču zbog sumnje da su građane prevarili za najmanje 100.000 KM nudeći im dojave o namještenim sportskim mečevima, potvrđeno je “Glasu Srpske”.

Nezvanično saznajemo da su uhapšeni Borislav Stanišić, Mihajlo Radović i Milan Knežević.

Oni su navodno kreirali lažne naloge na “Fejsbuku” i “Instagramu” putem kojih su se reklamirali da imaju provjerene informacije o namještenim sportskim takmičenjima.

- Nakon što bi stupili u kontakt, obmanjivali bi ljude da imaju informacije o namještenim sportskim mečevima. Građani bi tada uplaćivali novac za klađenje na ime fizičkih lica u BiH. Nakon uplate osumnjičeni bi i dalje lagali žrtve da su navodno dobili novac na sportskom klađenju i to tako što su pravili lažne dobitne tikete sportskih kladionica - kazao je izvor “Glasa Srpske”.

Prema njegovim riječima, osumnjičeni su od oštećenih tražili da im uplate još novca za navodni transfer novca, osiguranje i slično.

- Nakon nekog vremena oštećeni shvataju da su žrtve prevare i odbiju da nastave sa uplatama. Ali, osumnjičeni su do tog trenutka prikupili informacije o njima te počinju da im prijete i iznuđuju još novca. Pretpostavlja se da su na ovaj način prisvojili najmanje 100.000 KM - kazao je ovaj izvor.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske kazali su da su na osnovu naredbe Osnovnog suda Foča pretresene kuća i prostorija koje osumnjičeni koriste.

- Pronađeni su računar, tablet, više mobilnih telefona, SIM kartice, nosači SIM kartica, uplatnice, isplatnice i evidencija koji se mogu dovesti u vezu sa krivičnim djelima. Oduzet je i “audi A6”, četvorocikl, oko 8.000 KM, poluautomatska puška “papovka”, osam ručnih bombi, oko 800 komada bojeve municije raznog kalibra i tri štapina - rekli su u MUP-u Srpske.

Kako su dodali, akciju su realizovali policijski službenici Odjeljenja za visokotehnološki kriminalitet Uprave kriminalističke policije MUP-a RS uz koordinaciju Okružnog tužilaštva u Trebinju.

 Apel

Iz MUP-a Srpske apeluju na građane da ne vjeruju osobama koja se reklamiraju na društvenim mrežama tvrdeći da posjeduju informacije o namještenim rezultatima sportskih mečeva, jer je, kako su istakli, riječ o prevarama.

- Izvršioci ovih krivičnih djela na društvenim mrežama kreiraju profile na kojima postavljaju fotografije o navodnim visokim novčanim iznosima dobijenim putem klađenja, obmanjujući tako ljude - saopšteno je iz MUP-a RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana