Detalji akcije "Profit": Pred tužiocem 12 od 14 osumnjičenih za pranje novca, oduzeto više od dva miliona KM

Jelena Stanić
Detalji akcije "Profit": Pred tužiocem 12 od 14 osumnjičenih za pranje novca, oduzeto više od dva miliona KM

SARAJEVO - U nadležnost Tužilaštva Kantona Sarajevo predato je 12 lica od 14 uhapšenih u akciji "Profit" zbog sumnje da su počinila krivično djelo organizovani kriminal, u vezi sa krivičnim djelima prevara u privrednom poslovanju, pranje novca, prevara i zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Ova lica biće zadržana 24 časa i u tom zakonskom roku postupajući tužilac će odlučiti o daljim mjerama, saopšteno je iz Tužilaštva Kantona Sarajevo. U saopštenju se dodaje da su dvije osobe nakon ispitivanja u Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) puštene na slobodu.
Kako portal Kliks saznaje u Tužilaštvo su prebačeni Zijad Blekić, Smiljka Jusufranić, Edin Muftić, Hasan Ćelam, Muharem Hajrić, Branislav Petrović, Armin Mulahusić, Daver Halilbegović, Alen Murguz, Naser Daca, Edin Dizdar i Jasmin Jusufranić.

Osumnjičeni se terete da su stekli protivpravnu korist od blizu 29 miliona KM, a među osobama koje su predmet istrage od 2010. godine su državljani BiH i Slovenije.

Pripadnici SIPA juče su po nalogu Kantonalnog tužilaštva uhapsili ukupno 14 osumnjičenih i izvršili 35 pretresa stambenih i poslovnih objekata u Sarajevu, Brezi i Travniku.

Otkriveno je i privremeno oduzeto 744.800 evra, 89.400 KM, 10.800 kuna i 13.720 dinara, te obimna dokumentacija i drugi predmeti koji će poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

SIPA je privremeno obustavila raspolaganje novčanim sredstvima od 1,99 miliona KM i 1,88 miliona evra, a koja su locirana na računima 19 osoba.

Smiljka Jusufranić, Zijad Blekić i Edin Dizdar osumnjičeni da su bili na čelu organizovane kriminalne grupe u predmetu "Profit", jedne od najkompleksnijih istraga Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv privrednog kriminala.

Istraga se provodi od 2010. godine u vezi sa sumnjivim transakcijama, pranjem novca i izgradnjom stambeno-poslovnog objekta na Marijin-Dvoru u Sarajevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana