Detalji akcije “Bure 2”: Pali tokom primopredaje narkotika

Nevena Reljić
Detalji akcije “Bure 2”: Pali tokom primopredaje narkotika

BIHAĆ - Policija je u nastavku akcije “Bure 2” uhapsila pet osoba iz Bihaća i Drvara, a od njih je oduzeta velika količina narkotika, dva automobila i oko 100.000 KM.

Akciju su izveli pripadnici Sektora kriminalističke policije i Jedinice za specijalističku podršku MUP-a Unsko-sanskog kantona (USK), po naređenju Tužilaštva USK i Tužilaštva Livanjskog kantona na području Bihaća i Drvara s ciljem razbijanja lanca distribucije i prodaje narkotika.

Iz MUP-a USK saopštili su da su u akciji “Bure 2” u nedjelju uhapšene tri osobe na području Bihaća i to Bišćani I. M. (20), I. A. (35) i I. M. (23). Svi su osumnjičeni za neovlašćenu proizvodnju i stavljanje u promet opojne droge te posjedovanja droge i omogućavanje uživanja. Iz MUP-a Livanjskog kantona je potvrđeno da je u Drvaru uhapšena jedna osoba.

Nezvanično, većina uhapšenih je odranije poznata policiji, koja ih je mjesecima pratila da bi presrela primopredaju droge.

- Drvarčani Danijel i Branko Dragaš trebalo je da u nedjelju predaju drogu Bišćanima na lokalnom putu između Petrovca i Drvara, ali ih je policija u tome spriječila - rekao je izvor blizak istrazi.

Saznajemo da su dvojica uhapšenih iz Bihaća i jedan od braće Dragaš predati tužilaštvu u Livnu.

Mještanin Kolunića, mjesta na putu između Petrovca i Drvara, ispričao je za “Glas Srpske” da je u nedjelju vidio policijske automobile i patrole na lokalnom putu.

- Nisam znao šta se dešava iako je ovo malo mjesto. Vidio sam dosta policajaca sa dugim cijevima na putu - rekao je mještanin koji je želio ostati anoniman.

Saznajemo da je droga bila namijenjena za “razbijanje” u USK i to naročito u Bihaću. Iz policije su rekli da je ova akcija nastavak prošlogodišnje akcije “Bure” te da će aktivnosti biti nastavljene.

- Sprovođenjem posebnih radnji u proteklih nekoliko mjeseci pripadnici Sektora kriminalističke policije su došli do saznanja koja su rezultovala koordiniranom aktivnošću sa policajcima iz Livanjskog kantona. Pretreseno je više osoba i vozila na nekoliko lokacija na području Bihaća i Drvar. Tokom pretresa pronađene su veće količine suve biljne materije koja izgledom asocira na kanabis te praškaste materije bijele i smeđe boje koja podsjeća na kokain i heroin - kažu iz MUP-a USK.

Otkriveno je i vojno i lovačko naoružanje, veći iznos novca za koji se sumnja da je pribavljen prodajom narkotika, neoznačene cigarete, vage za precizno mjerenje, mobilni telefoni i drugi predmeti.

Zapljena

Akcija “Bure” počela je prošle godine. Uhapšeno je 13 lica zbog neovlašćene proizvodnje i stavljanja u promet droge, čija je vrijednost u uličnoj prodaji 500.000 KM. Zaplijenjeno je 50 kilograma marihuane, novac, tri vozila, veliki broj mobilnih telefona i kartica te oprema za distribuisanje i konzumiranje droge.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana