Deset mjeseci zatvora zbog šverca oružja u Švedsku

N. Tomašević
Deset mjeseci zatvora zbog šverca oružja u Švedsku

BANjALUKA – Mile Tanić osuđen je u ponovljenom postupku u Okružnom sudu u Banjaluci  na deset mjeseci zatvora za učestvovanje u krijumčarenju oružja u Švedsku.

Presudi je prethodio sporazum o priznanju krivice koji je  zaključio sa Republičkim tužilaštvom. Osuđen je za nedozvoljenu proizvodnju i promet oružja ili eksplozivnih materija i izvršenje krivičnog djela u sastavu kriminalnog udruženja. 

Tanić je u prvostepenom postupku u banjalučkom Okružnom sudom bio osuđen na tri godine zatvora. Tu presudu je ukinuo Vrhovni sud Republike Srpske  i vratio na novo suđenje tokom kojeg je i izmjenjena optužnica. Presudom, koju je izreklo vijeće kojim je predsjedavao sudija Pane Gavrić, Tanić je obavezan za plaćanje troškova krivičnog postupka. 

Tanić je optužen u okviru predmeta "Trzaj" i optužnica ga  tereti da je u toku 2014. i 2015. godine učestvovao u neovlašćenom nabavljanju oružja, municije i eksplozivnih materija radi dalje prodaje u Švedsku. Oružje su pojedini prevozili u svojim i iznajmljenim vozilima. 

Proces protiv Tanića se vodio odvojeno jer se u vrijeme podizanja i potvrđivanja optužnice nalazio u Srbiji na izdržavanju kazne. Republičko tužilaštvo je u predmetu "Trzaj"  osim njega optužilo još osam osoba. Prvooptuženi u ovom slučaju Slađan Lonco iz Bijeljine u međuvremenu je preminuo od posljedica zaraze virusom korona i protiv njega je obustavljen postupak. Nakon sudskog postupka  penzionisani policajac Milija Vlačić je osuđen na četiri godine zatvora za šverc oružja u sastavu grupe i za nedozvoljenu trgovinu. Aleksandar Ćuković je osuđen na  godinu zatvora, a  Zoran Jovanović na  dvije godine zatvora i  on je, osim za šverc oružja, osuđen i za nedozvoljenu trgovinu. 

Osuđeni su i  Miodrag Đilas, njegov sin Nebojša, te Borivoje Lakić kojima su izrečene uslovne kazne. Miodrag je dobio  godinu, Nebojša osam mjeseci i oni neće ići u zatvor ako u roku od pet godina ne učine novo krivično djelo. 
Lukić, koji je bivši Titov zatvorenik, dobio je pola godine, a kaznu neće odležati ako u roku od dvije godine ne učini krivično djelo. 

Akcija "Trzaj"sprovedena je 2015. godine kada je u  uhapšeno više osoba i zaplijenjeno oko tri kilograma eksploziva, 46 bombi, puškomitraljezi, veća količina municije, detonatorske kapisle, te razne tablete i lijekovi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana