Darko Elez osuđen na 15 godina robije

Nebojša Tomašević
Darko Elez osuđen na 15 godina robije

SARAJEVO - Darko Elez (41) koji je optužen za teška krivična djela u predmetu "Lutka" osuđen je u Sudu BiH na 15 godina zatvora.

Presudi je prethodio sporazum o priznanju krivice koji je on zaključio  sa Tužilaštvom BiH.

Sud BiH je Darku Elezu produžio i pritvor za devet mjeseci.

Elez je, kako je saopšteno iz Suda, osuđen da je počinio krivična djela organizovani kriminal u vezi s krivičnim djelom teško ubistvo i prema izmijenjenoj optužnici za organizovani kriminal u vezi s krivičnim djelom pranje novca sticanog krivičnim djelom zločinačka organizacija u vezi s krivičnim djelom razbojništvo.

Sud BiH je istovremeno donio rješenje kojim je Elezu produžen pritvor koji može trajati do 10. avgusta 2022. godine, to jest do upućivanja na izdržavanje kazne zatvora.

- Predložena kazna je  najstroža kazna u okviru sporazumnog priznanja krivice za organizovani kriminal u istoriji Tužilaštva i Suda BiH. U skladu sa sporazumom, od optuženog će se oduzeti nezakonita imovinska korist stečena izvršenjem krivičnih djela. Sporazumnim priznanjem, ortuženi se odrekao prava na suđenje i prava na žalbu na presudu koju mu na osnovu sporazuma izrekne Sud BiH, kao i pristao na saradnju sa tužilačkim institucijama BiH i Srbije, u rasvjetljavanju teških krivičnih djela - saopštilo je Tužilaštvo BiH.

Eleza su u predmetu "Lutka" teretili da je bio vođa organizovane grupe koja je djelovala  2005. do 2009. godine i  koju sumnjiče za nekoliko ubistava, pljačke banaka, transporta novca vrijedne više miliona maraka, kao i pranje novca.  

Elez se u BiH nalazi u pritvoru po rješenju Suda BiH zbog suđenja za teška krivična djela u predmetu "Lutka".

On je u martu izručen iz Srbije u BiH radi  suđenja u "Lutki", a nakon toga na teret mu je stavljeno učešće u ubistvima Siniše Milićevića Tigra i Miloša Ostojića što je on negirao.

Elezu je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije u maju oduzelo državljanstvo te zemlje. Međutim, njegovi advokati tvrde da o tome mora odluku donijeti nadležni sud i da to ne može raditi ministarstvo.

Elez je u Srbiji izdržao kaznu od devet godina zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana