Danas odluka o kazni za mladića koji je automobilom usmrtio djevojčicu, Prnjavorčani pred sudom čekaju presudu

Nebojša Tomašević
Danas odluka o kazni za mladića koji je automobilom usmrtio djevojčicu, Prnjavorčani pred sudom čekaju presudu

BANjALUKA – Sudsko vijeće banjalučkog Okružnog suda danas će izreći presudu Nisvetu Mujkiću (25) koji je optužen da je izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj je poginula djevojcica Vanja Rudić (13).

Tim povodom pred zgradom suda okupilo se 20-ak Prnjavorčana koji čekaju odluku suda, a primjetno je da je pojačano obezbjeđenje, odnosno broj sudskih policajaca pred zgradom.

Okupljeni su došli da podrže roditelje stradale djevojčice i smatraju da sud treba da izrekne najstrožu kaznu.

Tužilac Željka Fabić zatražila je za Mujkiča maksimalnu kaznu od 15 godina zatvora.

Prema optužnici on je 10. oktobra lani oko 21.19 časova automobilom udario i usmrtio djevojčicu koja je stajala na trotoaru na raskrsnici ulica Laze Lazarevića i Novaka Pivaševića u centru Pravora.

U optužnici stoji da je on tog dana pijančio od 17 do 21 čas u kafiću "Skver" te da je po izlasku iz lokala sjeo za volan. Prema optužnici, insistirao ne na tome da vozi, a  sa njim je kao suvozač bio Srđan Stojčinović koji je lakše povrijeđen. U optužnici stoji da je Mujkić u vrijeme nesreće bio u stanju teškog pijanstva te da je njegova sposobnost da shvati značaj svog djela i da upravlja postupcima bila bitno smanjena.

Mujkić je ranije priznao krivicu koju je prihvatilo sudsko vijeće Fabićeva  je u završnoj riječi istakla da i pored priznanja nema nijedne olakšavajuće oklnosti za optuženog.

- Vozio je nasilničkom vožnjom od 105,6 kilometara na čas i bio je pijan  - imao je 2,01 g/kg  alkohola u krvi. Brzi trest pokazao je da je pozitivan na droge. Iako test krvi nije pokazao tragove narkotika,  on je  priznao da je konzumirao marihuanu, a kod njega je nađeno pola džointa. Život je izgubilo dijete od 13 godina ni krivo ni dužno. Pokušala je da pobjegne, ali zbog brzine automobila nije mogla - rekla je tužilac Fabić.

Maksimalnu kaznu tražili su i roditelji stradale djevojčice Lazo i Ljiljana Rudić.

Mujkić je kazao da se nesreće ni ne sjeća te istakao da mu je veoma žao zbog svega.

Njegov advokat Aleksandar Jokić naglasio  je da optuženi krivično  djelo nije počinio sa direktnim umišljajem i nije želio da se nesreća desi.

- Sud treba da sudi na osnovu zakona,a  ne emocija. Ovo je velika tragedija, ali radi se o nehatu. Optuženi iskreno kaje, da je neosuđivan te je priznao djelo  što treba uzeti kao olakšavajuće okolnosti i izreći  minimalnu kaznu - rekao je Jokić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana