Četiri godine robije za uzgoj 62 kg marihuane i krađu struje

N.T.
Četiri godine robije za uzgoj 62 kg marihuane i krađu struje

BANjALUKA - Saša Trnjanin Sale (44) iz Gradiške, osuđen je u banjalučkom Okružnom sudu na četiri godine zatvora i 300 KM novčane kazne zbog uzgoja 62 kilograma marihuane vrijedne oko 250.000 KM i krađe električne energije koju je koristio za snabdijevanje improvizovane laboratoriju za uzgoj narkotika. Presudi je prethodio sporazum o priznanju krivice koji je Trnjanin zaključio sa Okružnim tužilaštvom.

On je presudom obavezan da preduzeću "Elektrokrajine" Banjaluka plati odštetu od 4.151 KM za krađu energije, a  za ostatak odštetnog zahtjeva ta firma je upućena na parnični postupak. "Elektokrajina" je ranije dostavila odštetni zahtjev na 12.751 KM koje traže kao nadoknadu za ukradenu električnu energiju.

Sud je nakon izricanja presude Trnjaninu produžio pritvor u kome će ostati do upućivanja na izdržavanje zatvorske kazne. Zajedno sa Trnjaninom za uzgoj narkotika bio je optužen i Miroslav Majstorac (44) iz Gradiške koji je još ranije priznao krivicu i osuđen na četiri godine i 10 mjeseci zatvora zbog uzgoja marihuane, odnosno neovlaštene proizvodnje i prometa opojnim drogama. 

Prema optužnici Trnjanin i Majstorac su od početka februara do 8. maja ove godine neovlašteno uzgajali indijsku konoplju i proizvodili marihuanu. Kako se navodi oni su laboratoriju za uzgoj droge instalirali u pomoćnom objektu pored porodične kuće Trnjanina u mjestu Bok Jankovac kod Gradiške.

- Trnjanin i Majstorac su zajedno sa još dva nepoznata lica postavili opremu podobnu za stvaranje vještačkih uslova za uzgoj biljaka. Zatim su u unutrašnjosti tog objekta u saksije sa zemljom posadili 153 stabljike droge kanabis „sativa L“ i tako neovlašteno napravili improvizovanu laboratoriju za proizvodnju droge. Nakon toga su po uputstvima za proizvodnju i načinu održavanja postavljene opreme, koje im je dao L. D. sve do 8. maja 2023. godine u kontinuitetu vršili uzgoj kanabis „sative l“ i uzgojili ukupno 153 stabljike - stoji u optužnici. Laboratorija koju je pomenuti dvojac napravio bila je dobro opremljena i imala je UV lampe, klima uređaje, ovlaživače vazduha i drugu modernu opremu neophodnu za uzgoj narkotika.

Trnjaninu je optužen za krađu električne energije jer je u porodičnoj kući u mjestu Bok Jankovac bez izdate saglasnosti i zaključenog ugovora priključio elektroenergetske uređaje i instalacije na elektroenergetsku mrežu. Navodi se da je tako neovlašteno potrošio 22.127 kilovat časova električne energije te oštetio preduzeće „Elektrokrajina“ za 4.151 KM.

Trnjanin i Majstorac uhapšeni su u akciji „Armagedon“ početkom maja kada je policija pronašla 151 stabljiku marihuane prosječne visine od 50 do 90 centimetara, ukupne bruto mase oko 62 kilograma. Kako je tada saopšteno iz policije vrijednost zaplijenjene droge procjenjuje se na oko 250.000 KM, a operativni podaci ukazuju da je droga bila namijenjena za krijumčarenje na područje Evropske unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana